Op de plek van de Krulder past volgens het college een nieuw gebouw van 8 of 9 hoog. | Foto: Adrie van Duivenvoorde
Op de plek van de Krulder past volgens het college een nieuw gebouw van 8 of 9 hoog. | Foto: Adrie van Duivenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Omwonenden geschrokken van hoogte

Plan voor nieuw woonzorgcomplex op plek De Krulder in wijk Hoornes

Een nieuw gebouw van 8 of 9 etages hoog. Dat is volgens de gemeente stedenbouwkundig mogelijk op de vrijkomende plek van basisschool De Krulder aan de Van Lierestraat in de wijk Hoornes, vlak naast de in aanbouw zijnde nieuwe Koningin Julianabrug. De omwonenden schrikken van die hoogte, maar het college van burgemeester en wethouders heeft er z’n handtekening al onder gezet. ‘Als college steunen we dit plan’, zegt wethouder Jacco Knape.


Openbare basisschool De Krulder verhuist naar verwachting medio 2022 naar het Integraal Kind Centrum (IKC), zo’n 100 meter noordelijker aan de Van Lierestraat. Met de nieuwbouw daarvan wordt volgend jaar begonnen.


In het IKC komt ook De Windvang, de school voor Speciaal Basisonderwijs, KOK Kinderopvang en Cardea Jeugdzorg. Na verhuizing wordt het huidige pand van De Krulder gesloopt en komt er ruimte vrij voor iets anders.


De buurtbewoners, vorig jaar al gevraagd naar hun mening, zien daar het liefst geen bebouwing terugkomen. Het liefst groen laten of in combinatie met een speelgelegenheid voor de school- en buurtkinderen. Maar het college is niet van plan die mogelijkheid onbenut te laten. De gemeente is namelijk naarstig op zoek naar locaties waar gebouwd kan worden om aan de vraag naar woonruimte te kunnen voldoen. Ook de gemeenteraad ziet dat wel zitten, hoewel die zegt eerst de mening van de buurtbewoners te willen weten.


Die mening werd vorige week woensdagavond tijdens de digitale informatieavond overduidelijk. ‘Die hoogte is meer dan ik had verwacht’, aldus een van de bewoners. ‘Ik ben er gewoon een beetje van lamgeslagen’, geeft een ander zijn gevoel weer. ‘Er is hier in de buurt al zoveel hoogbouw. Waarom moet er nog meer bij?’, vraagt een bewoonster van de Van Lierestraat zich af. ‘Ik heb het gevoel dat wij het afvalputje van de gemeente zijn.’


Wethouder Knape laat weten dat de gemeente op zoek is naar meer plekken in de gemeente waar gebouwd kan worden. ‘En waar we de lucht in kunnen. Er is veel behoefte aan woningen voor bijvoorbeeld jongeren en ouderen. Er is weinig plek in Katwijk en we kijken goed waar dat kan.’


Huurwoningen

Het nieuwe gebouw moet onderdak gaan geven aan de woonzorgappartementen voor ouderen van stichting De Morgenster, die sinds enkele jaren naarstig op zoek is naar een plek in Katwijk voor een woonzorgcomplex op reformatorische grondslag. Het plan gaat uit van 30 huurwoningen, 16 appartementen voor intensieve zorg, 6 appartementen voor herstelzorg en daarnaast ook 8 appartementen voor beschermd wonen.


Parkeren voor bewoners en bezoekers gebeurt op ‘eigen terrein’. Daarvoor is een parkeerplaats tussen het nieuwe IKC en het zorgcomplex ingetekend met 54 parkeerplaatsen. Maar bezoekers kunnen niet worden gedwongen daar te parkeren, laat een medewerker van de gemeente weten op een vraag over mogelijke parkeeroverlast in de straat. Het is wel aannemelijk dat dat gebeurd, verwacht de woordvoerder, omdat bezoekers het liefst zo dichtbij mogelijk willen parkeren.


De bewoners zien een nieuw pand van 8 tot 9 hoog op de plek van de Krulder niet zitten. ‘Maar', vraagt een bewoonster zich af, ‘hebben we als omwonenden nog iets in te brengen'.


De wethouder verzekert dat de zorgen van de buurbewoners zeker worden meegenomen in het collegevoorstel aan de gemeenteraad.


‘Als college steunen we dit plan, maar het besluit ligt bij de gemeenteraad. Die kan ook besluiten die plek onbebouwd te laten.’ Knape roept de bewoners op om zich te laten horen als het voorstel in de gemeenteraad wordt behandeld.

Afbeelding