Nieuwe woningen mogen na één jaar niet onbereikbaar zijn voor de gemiddelde Katwijker. | Foto: pr
Nieuwe woningen mogen na één jaar niet onbereikbaar zijn voor de gemiddelde Katwijker. | Foto: pr Foto: ANNA GRIGORJEVA

GB: betaalbare woningen betaalbaar houden

Ingezonden n GB


De woningnood is hoog en de huizenprijzen rijzen de pan uit. Er wordt regelmatig gezegd dat we moeten bouwen voor de verpleegkundige, de timmerman en de lerares. Want betaalbare koopwoningen zijn enorm schaars. Maar worden ze dan eindelijk gebouwd, zijn deze woningen vaak na één keer doorverkopen alweer onbetaalbaar voor starters en mensen met een laag of gemiddeld inkomen.


Om dit te voorkomen kan de gemeente regels opstellen in het zogeheten doelgroepenbeleid. Dit beleid is primair bedoeld om woningen voor langere tijd beschikbaar te houden voor een bepaalde doelgroep.


Zo blijven sociale huurwoningen voor 30 jaar beschikbaar voor de daarvoor gereserveerde doelgroep en middeldure huurwoningen voor 20 jaar.

Vervolgens stelt het college voor om bij sociale en middeldure koopwoningen een termijn van één jaar te hanteren. Daarna mag de woning gewoon ver boven de originele prijs verkocht worden en is de woning wederom niet meer beschikbaar voor de oorspronkelijke doelgroep: starters, jonge gezinnen en andere mensen met een gemiddeld inkomen.


Opkopers en doorverkopers zullen met een termijn van een jaar niet aan banden worden gelegd. Nu we dit eindelijk kunnen vastleggen in een beleid vindt GemeenteBelangen (GB) de termijn van één jaar echt te kort.


Amendement

GB zal daarom bij het besluit een amendement indienen om het termijn op te rekken naar minimaal 10 jaar. Men mag binnen deze termijn uiteraard wel de woning doorverkopen, maar niet tegen woekerprijzen met tonnen winst zoals momenteel regelmatig gebeurd. Volgens GB moeten we dit juist nu vastleggen omdat er de komende jaren zo'n 7.500 nieuwbouw woningen bij gaan komen in Katwijk.

Wij willen niet dat deze nieuwe woningen na één jaar weer onbereikbaar zijn voor de gemiddelde Katwijker.


Het college vindt het moeilijk en ingewikkeld dit amendement uit te voeren en raadt het daarom af. Het stelt voor om later met twee andere beleidsstukken te komen, een anti-speculatie beleid en een zelfbewoningsplicht, en het daarmee te regelen. Maar wanneer is later? En wat als deze beleidsstukken ook ‘moeilijk’ of ‘ingewikkeld’ zijn? Dan zijn we deze woningen wederom kwijt voor de doelgroep.


GB vindt daarom dat dit het moment is om het vast te leggen. De toekomstige beleidsstukken van het college kunnen de handhaving en uitvoering altijd vereenvoudigen of versterken.

Maar nu de termijn op één jaar laten staan is niet verantwoord, dan zijn we tegen de tijd dat het college met ander beleid komt alweer vele woningen kwijt.

GB wil Katwijk betaalbaar houden voor iedereen.




CDA blij met invoeren maatschappelijke diensttijd jongeren

Ingezonden n CDA


Mooi nieuws! Gemeente en samenleving gaan aan de slag met een (vrijwillige) maatschappelijke diensttijd voor jongeren tussen 14 en 17 jaar.


Precies een jaar geleden diende CDA fractievoorzitter Barend Tensen tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in waarin het college deze opdracht werd meegegeven. Nu is het zover.


Kansen

Een reden voor het CDA om het initiatief te nemen was dat elders in het land in het kader van het landelijke project maatschappelijke diensttijd al verschillende succesvolle projecten waren gestart waarin gemeenten, scholen, verenigingen, organisaties, stichtingen en bedrijfsleven de handen ineen sloegen. Nu is het dus de beurt aan Katwijk. Het is de bedoeling dat de jongeren, één dagdeel per week ervaring opdoen, kennis uitwisselen en met andere generaties en culturen in aanraking komen bij een van de aangesloten organisaties. Hierin wordt nauw samengewerkt met Welzijnskwartier en organisaties als de Katwijkse Reddingsbrigade, de Dierenweide, ’s Heerenloo en SKA.


Actief burgerschap

Fractievoorzitter Barend Tensen: ‘Actief bijdragen aan de samenleving door een maatschappelijke diensttijd kan bijdragen aan sociale acceptatie en biedt jongeren de kansen om hun talenten te ontplooien. Tegelijkertijd leren zij over burgerschap en wat daar allemaal bij komt kijken. De jongeren van nu zijn immers de actieve burgers van morgen die de Katwijkse samenleving kleur geven.’ Ook voor jongeren met een arbeidsbeperking, jongeren in armoede, vroegtijdige schoolverlaters, statushouders en jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats of jongeren in een tussenjaar kan de 'diensttijd' uitkomst bieden.


Eenzaamheid tegengaan

Zorgwoordvoerder Jacco van Duijn: ‘Het is goed om iets voor een ander te doen en voor jongeren is het nuttig om nieuwe ervaringen op te doen. Ook zie ik kansen om eenzaamheid tegen te gaan, zowel onder oud als jong. Ik zie het al helemaal voor me dat jongeren bijvoorbeeld computerles aan ouderen geven. Zo help je elkáár. We kunnen niet wachten om eens langs te gaan bij een van de projecten.'