Zand erover?

Ingezonden n


Van de drie bestuurslagen in Nederland (Rijk, provincie en gemeente) is de provincie met stip de meest onzichtbare. Dat beeld werd weer eens bevestigd toen recent de gemeenteraad wilde weten hoe het nu precies zit met het bouwmateriaal dat aannemer Boskalis gebruikte bij de omleg van de N206. Door een ambtenaar van de provincie moest tekst en uitleg worden gegeven, waar de politiek verantwoordelijke gedeputeerde mevrouw Bom-Lemstra (in portefeuille: Gezond en veilig, milieu, bodem, klimaatadaptatie) schitterde door afwezigheid.

Dat lijkt me in de eerste plaats niet erg respectvol naar de plaatselijke democratie, die zich terecht zorgen maakt over wat bij de N206 heeft plaatsgevonden. Het wekt ook bevreemding in die zin dat de provincie al jarenlang primaathouder is als het gaat om bodemsanering, m.a.w. primair verantwoordelijk is voor een schone bodem. Dan vraagt het toestaan van bodemvervuiling door diezelfde provincie nadere uitleg en dat niet uit de mond van een medewerker, maar van een bestuurder. Een politieke antenne, die niet aanstond? Wie zal het zeggen.


Terecht maken agrariërs en burgers zich zorgen over wat op termijn de gevolgen zijn voor sloot- en grondwater. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over een zwaar metaal als antimoon, dat volgens wetenschappelijk onderzoek bepaald niet als een onschadelijke stof kan worden beschouwd. Laboratoriumtesten met ratten, konijnen en cavia's hebben aangetoond dat relatief hoge concentraties antimoon kleine dieren kunnen doden (zie bijvoorbeeld een website als www.lenntech.nl voor meer informatie). Daarnaast is er plastic geconstateerd in het bouwmateriaal. Van plastic is inmiddels bekend dat het, uitgezonderd bioplastic, slecht verteerbaar is en daarom zeer lang (10 – 20 jaar) in het milieu kan blijven circuleren met alle gevolgen van dien.


Voorts worden batterijen genoemd als toegestane onderdelen van het toegepaste bouwmateriaal en dan rijst de vraag om welke typen het gaat. Oplaadbare batterijen kunnen bijvoorbeeld zware metalen als nikkel en cadmium bevatten, vooral laatstgenoemd metaal staat bekend als zeer schadelijk. De meest gebruikte batterijen zijn de zogenaamde alkalinebatterijen, die weliswaar een minder vervuilende werking op het milieu kunnen hebben, met als aantekening dat zinkoxide, een stof die ontstaat bij gebruik van de alkalinebatterij, wel als giftig te boek staat.

Met zijn opmerking dat het om een chemisch delict gaat, lijkt de heer Piet Ooms een punt te hebben. De indruk bestaat nu dat de aannemer op goedkope wijze van zijn vervuilde grond af wilde. De vraag die nog resteert: waar was het toezicht?


M. van Rooijen, Katwijk



Droomnet Kalkoven


Het streven is om de Hoornes aardgasvrij te maken en de CO2 emissie omlaag te brengen. De wijk Kalkoven krijgt warmte uit het uitwateringskanaal, echter dat water moet nog wel worden opgewarmd met warmtepompen en een grote elektrische piek/back-up boiler. De gemeente heeft namelijk gekozen voor een hoog temperatuur warmtenet van > 70 gr/C. En hoe hoger de temperatuur hoe slechter het rendement en des te meer elektriciteit er aanvullend nodig is. Eigenlijk zou je om een redelijk rendement te behalen niet hoger in temperatuur moeten gaan dan 35 a 40 gr/C. Maar dat is alleen geschikt voor woningen met vloerverwarming. Het ontwerp van de gemeente wil een CO2 reductie van ca 76% te behalen, maar klopt dat wel als je zoveel elektra gaat verbruiken?


In het ontwerp wordt met een voorgeschreven verwachte CO2 emissiefactor van elektriciteit over 30 jaar worden gerekend van 0,136 kg/kWh. Dat is een utopie, voor 2020 is dat getal 0,556 kg/kWh, ruim vier keer zoveel. Met de huidige emissiefactor zou dat geen reductie van 76% zijn maar zelfs een flinke toename van CO2 emissie opleveren.

Feit of fabel dat hoor ik steeds maar weer. Maar één ding is zeker, een verwachting is geen feit en met een fabel kunnen de verantwoordelijke politici in de toekomst altijd weer wegkomen. Ik refereer nog maar eens aan hoe de rechter oordeelde over de stikstof berekening voor de boeren. Volgens de wethouder loopt de gemeente Katwijk geen risico, omdat de gemeente Katwijk slechts juridisch eigenaar wordt van het warmtenet. Er wordt een concessie verleend aan een marktpartij die het warmtenet gaat exploiteren en die de risico’s voor zijn rekening gaat nemen. Dat is dan de tweede fabel, geen marktpartij neemt risico’s zonder die in de prijs verrekend te hebben of via garanties afgedekt.

Als fan van duurzaam kom ik naarmate ik me verder in dit project verdiep tot de akelige conclusie dat dit project in de huidige opzet geen toekomst heeft. Ik hoop daarom dat er door de gemeente rekening gehouden is met een plan B.


Piet Aandewiel, Katwijk



Reconstructie dodelijk waterongeval Valkenburg

Dinsdagavond 24 november werd een reconstructie gemaakt naar aanleiding van het dodelijke waterongeval tussen een vrachtschip en een roeisloep op 13 oktober 2020 aan Het Buitenwater in Valkenburg.


Bij het ongeval kwam een persoon om het leven en raakten meerdere personen gewond toen een vrachtschip over een roeisloep voer.

Afgelopen dinsdag werden uit meerdere hoeken opnames gemaakt om te kijken hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.


De politie hoopt op deze manier meer duidelijkheid te krijgen naar wat er die avond precies is gebeurd.