De Vries: ‘Het komt goed’

Met verkoop Parledam lost                 DSV heel veel problemen op

‘Het komt goed’, belooft Jan de Vries, directeur-bestuurders van DSV|verzorgdleven de gemeenteraad vorige week donderdagavond. Maar dan moet de gemeenteraad wel akkoord gaan met de verkoop van het complex Parledam in Katwijk aan Zee. Alleen door verkoop van vastgoed kan DSV de financiële problemen echt oplossen.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

‘Ik zit hier met enige schroom, maar blaak ook van vertrouwen’, zegt De Vries als begroeting tegen de raadsleden.

Schroom vanwege de problemen bij de zorgorganisatie, waardoor de gemeente over de brug moest komen om DSV overeind te houden. Iedere cent komt terug, belooft hij.

De onlangs aangetreden nieuwe directeur is vol vertrouwen over de toekomst.

De oplossing voor nu is ‘heel simpel’, aldus De Vries. ‘We verkopen de Parledam. Dan zijn de liquiditeit en exploitatie weer op orde en krijgt de gemeente voor Oudejaarsdag haar geld terug.’

Het gaat om verkoop van het appartementencomplex (61 appartementen) en de daarbij behorende ontmoetingsruimte Reedery. Die ruimte wil DSV na verkoop graag blijven beheren.

Het hoofdkantoor van DSV blijft in het oude pand De Parlevliet aan de Prins Hendrikkade, evenals de elf Eerstelijns Zorgkamers voor kortdurend verblijf in dat pand.


Nieuwe eigenaar

Afgelopen maandag liet De Vries desgevraagd weten, dat er een keuze voor een koper is gemaakt.

‘Het is een Vastgoedfonds met een zorgpoot, wat ons het vertrouwen geeft dat het zorgkarakter van dit complex behouden zal blijven. In de zoektocht naar kopers heeft DSV niet zomaar een belegger gezocht die een pand wilde kopen, maar naar een partner die een visie heeft op zorgvastgoed. Dat is gelukt.’

Binnen een paar weken wordt de nieuwe eigenaar bekend gemaakt.

Behoud van het zorgkarakter vinden raadsleden ook belangrijk, bleek vorige week donderdag. ‘Blijven het zorgappartementen of wordt het straks meer een luxe appartementencomplex’, wil Nelly Smits van Fractie Smits weten. De Vries antwoordt, dat er nadrukkelijk is gezocht naar ‘partijen die het karakter van het pand willen waarborgen’.


Spaarpot voor Salem

De Vries houdt de raad voor, dat er nog een voordeel is bij verkoop van Parledam. ‘Een miljoenenspaarpot.’ Die kan weer gebruikt worden voor nieuwbouwplannen van Salem, het zorgcomplex bij de duinen van Katwijk, dat al enkele jaren wacht op nieuwbouw.

‘Dan hoeven we geen geld meer te lenen voor nieuwbouw. En het risico voor de gemeente wordt verkleind.’ In 2021 gaat DSV ‘een prachtig plan maken voor Salem’.


‘Is er meer tijdelijke huisvesting mogelijk in Salem, totdat er nieuwbouw wordt gepleegd?’, wil Sonny Spek (DURF) weten.

‘Ik heb me voorgenomen daar serieus naar te kijken. Het is nu een vorm van kapitaalvernietiging. Bij verhuur levert het extra cashflow op’, reageert De Vries. Hij verwacht daar in het eerste kwartaal van 2021 een keuze in te maken.