Laf

Het zijn roerige tijden. Te pas en te onpas krijg ik berichten onder ogen over een brute overval hier en een laffe overval daar. Zelfs Katwijk blijft niet gevrijwaard van deze vorm van criminaliteit, getuige de recente beroving van juwelier Daniel Kleen in de Voorstraat.


Ongetwijfeld betrof het ook hier een laffe overval. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit gehoord van een dappere overval. In het gunstigste geval diende een beroving wel eens een hoger doel, bijvoorbeeld de bemachtiging van voedselbonnen ten behoeve van onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Verzetsstrijders kregen in dat geval wellicht het predicaat ‘dapper’, al waren niet al hun methoden even heldhaftig.


Meestal heiligt het doel van een overval de middelen niet. Wat hadden die twee Amsterdamse verdachten – ze zijn bij mijn weten nog niet veroordeeld – te zoeken in de winkel ver van hun woonplaats, ergens in de provincie? En waarom namen zij het met zijn tweeën op tegen slechts één verbouwereerde neringdoende? Die – toen hij begrijpelijkerwijs tegenstribbelde – bovendien een klap met de hamer kreeg en vervolgens met hoofdletsel naar het ziekenhuis moest?



Meestal heiligt het doel van een overval de middelen niet

De lafheid druipt van het hele gewelddadige voorval af. Reacties van omstanders ademen een andere toon. Toen zij uit gefilmd waren, lieten de best gebekte Katwijkse stuurlui in de krant optekenen dat de bewuste Amsterdammers zich wat hen betreft nooit meer in de kustplaats hoeven te vertonen.


Dat klinkt dreigend en riekt meteen naar eigen rechter spelen, een populair gezelschapsspel in bepaalde kringen. Eigenrichting lijkt me nu niet bepaald raadzaam en in dit geval al helemaal niet nodig. Want de voortvluchtige verdachten zijn door kordaat optreden van de plaatselijke hermandad binnen de kortste keren ingerekend.


Zij kunnen - als zij inderdaad de daders blijken te zijn - hun gerechte straf onmogelijk ontlopen. Dan is het nergens voor nodig om ze, als ze hun verdiende loon hebben gehad, daarbovenop nog eens met gelijke munt terug te betalen.


In al zijn misère had het slachtoffer zijn gehavende hoofd een stuk koeler gehouden dan menig omstander. De juwelier van Kleen Edelmetalen hoopt vooral dat de daders iets hebben opgestoken van hun misdaad: eerlijk duurt het langst, en lafheid loont niet.



Tim Timmert