Kerk in Actie houdt haar eerste landelijke collecte voor de vluchtelingetjes in Griekenland. | Foto: pr
Kerk in Actie houdt haar eerste landelijke collecte voor de vluchtelingetjes in Griekenland. | Foto: pr Foto: pr

Vluchtelingenkinderen in Griekenland

Natte tenten in overvolle kampen, buiten in de rij wachten voor de wc, kou en honger. Op straat slapen, geen onderdak, gevaar voor mensenhandelaren en dieven. Verdreven van huis en haard noemen we dat. Daarbij, het winterseizoen staat voor de deur.


Dit zijn de onhoudbare omstandigheden voor duizenden vluchtelingenkinderen in Griekenland. Alleen al bijna 4.000 alleenstaande kinderen, kwetsbaar zonder hun ouders. Ze zitten hopeloos vast, zowel op het Griekse vasteland, als op de eilanden, bijvoorbeeld Lesbos.


Kinderen, gevlucht uit gebieden, waar oorlog en geweld heerst. Wát een tegenstelling met de situatie van de meeste kinderen in Nederland: Warm en droog, voldoende eten en drinken, in huizen met goed sanitair, veilig bij hun ouders.



Acute hulp voor kwetsbare kinderen in nood

Voor die betere omstandigheden houdt Kerk in Actie haar eerste landelijke collecte voor de vluchtelingetjes in Griekenland. Niet alleen voor meer voedsel en kleding, maar ook voor onderwijs ter plekke en medische hulp. En proberen de vluchtelingen op een betere plek te krijgen.


Kerk in Actie werkt daarbij samen met verschillende hulporganisaties, die veelal weer gesteund worden door de Grieks-Orthodoxe Kerk.


Maar het gaat er natuurlijk niet om wie deze noodzakelijke hulp organiseert, of welke kerkelijke instantie. Als het doel maar bereikt wordt. Het is deze keer Kerk in Actie van de PKN. En of je nu van de Hersteld Hervormde Kerk bent, of Rooms-Katholiek of bij geen kerk bent aangesloten, het gaat erom of je je hart wilt laten spreken voor deze kinderen in een uitzichtloze situatie.


Het gaat om acute hulp voor kwetsbare kinderen in nood. Vandaar deze oproep.


De huis-aan-huiscollecte wordt gehouden in de week van 30 november tot 5 december. Mocht u geen collectant aan uw deur treffen ( of kunt u niet wachten!): een gift kan worden overgemaakt via onderstaande QR code, met de Tikkie-app of de QR-code scanner van uw smartphone.


Maar u kunt deze actie natuurlijk ook steunen door uw bijdrage over te maken op rekening NL89ABNA0457457457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. Vluchtelingen Griekenland.


Leo Montsma

Afbeelding