De gestolen paarden langs de Tjalmaweg. | Foto: Dirk van Egmond/Treffend Beeld
De gestolen paarden langs de Tjalmaweg. | Foto: Dirk van Egmond/Treffend Beeld Foto: Dirk van Egmond/Treffend Beeld

Gemeente doet aangifte

Stalen rossen Tjalmaweg gestolen

Het kunstwerk ‘Vensters in het landschap’ langs de Tjalmaweg bij Valkenburg is vorige week gestolen. Het kunstwerk bestaat uit drie stalen paarden en is daarom vooral bekend als het paardenkunstwerk. De gemeente heeft aangifte gedaan van diefstal.


De paarden zijn volgens de gemeente in de nacht van donderdag op vrijdag losgekoppeld van de bevestigingspunten, waarmee ze in de grond vast zaten, en meegenomen.

De fotograaf van deze krant was vorige week woensdagmiddag ter plekke om een foto te maken van het kunstwerk voor de serie Beeldgedichten en constateerde dat die toen al weg waren.

Wethouder Jacco Knape: ‘Het is betreurenswaardig dat dit voor iedereen bekende kunstwerk onwettig is weggehaald. Ik hoop dat de politie het werk nog terug kan vinden en het straks teruggeplaatst kan worden waar het hoort’.


Het kunstwerk is vijftien jaar geleden langs de provinciale weg geplaatst in opdracht van de toenmalige gemeente Valkenburg. De paarden vormen het kunstzinnige sluitstuk van de band met Valkenburg en haar paardenmarkt.

Het grootste paard is 3,5 meter hoog en 3,5 meter lang. De twee andere paarden zijn 3,2 meter hoog en 3,2 meter lang en 2,2 meter hoog en 2,2 meter lang. Het zijn een hengst, merrie en veulen en vormen een gezin en staat volgens de wethouder voor de gemoedelijkheid van Valkenburg.


Afbeelding