Werken aan het Kustwerk in 2014. | Foto: archief
Werken aan het Kustwerk in 2014. | Foto: archief Foto: pr

Hoger beroep loont voor gemeente in rechtszaken vergoeding kustversterking

De Raad van State heeft de schadevergoedingen die de gemeente Katwijk moest betalen aan enkele ondernemers vanwege de kustversterking naar beneden aangepast. De Raad maakte dit oordeel vorige week woensdag bekend.


Door Adri van der Wel,
rechtbankverslaggever

Drie ondernemers stapten eerder naar de rechter, omdat door het werk aan de Boulevard in 2014 hun omzet fors daalde.

De gemeente Katwijk kwam wel in een enkel geval met een schadevergoeding, maar wees die in de andere gevallen af. Daar namen ze geen genoegen mee. Het oordeel van de rechter zorgde ervoor dat de ondernemers én de gemeente in hoger beroep gingen bij de Raad van State.


‘Ongestoord gebruik’

IJskiosk Vivaldi’s moest door het werk voor de kustversterking en de parkeergarage zijn twee mobiele ijskiosken op de Boulevard verplaatsen naar minder gunstige locaties. De gemeente liet schadeberekeningen maken en hanteerde daarbij een hoog eigen risico voor de ondernemers. Dat resulteerde voor Vivaldi’s in een lagere schadevergoeding dan waarop de ondernemer gerekend had.

Volgens de Haagse rechtbank was dit eigen risico voor Vivaldi’s inderdaad te hoog. De gemeente werd veroordeeld tot het betalen van een aanmerkelijk hogere schadevergoeding van bijna 65.000 euro. Maar de Raad van State heeft dit bedrag teruggebracht tot ongeveer 19.000 euro en daarmee ‘wint’ de gemeente dus flink wat geld terug. Het hoge eigen risico dat de gemeente heeft toegepast, vindt de Raad in dit geval redelijk. ‘Een standplaatshouder kan niet rekenen op een ongestoord gebruik van zijn locatie’, oordeelt de Raad.


Hartevelt’s Vis

Ook de eigenaren van viskiosk Hartevelt’s Vis op de Boulevard vroegen de gemeente om een schadevergoeding vanwege verminderde omzet. De gemeente wees dat verzoek af, omdat het schadebedrag onder de grens lag voor het eigen risico dat de gemeente in dit geval hanteerde.



De Raad van State heeft het oordeel van de rechtbank teruggedraaid

De Haagse rechtbank oordeelde in dit geval dat de gemeente hier ook te gemakkelijk een hoog eigen risico heeft gehanteerd. Het eigen risico werd door de rechtbank verlaagd, maar het nieuwe schadebedrag bleef ook onder de drempel en hoefde dus niet te worden betaald.


De Raad van State heeft het oordeel van de rechtbank teruggedraaid. Het hoge eigen risico dat de gemeente in dit geval heeft toegepast, is redelijk, aldus de Raad. Een schadevergoeding voor Hartevelt’s Vis zit er dus niet meer in.


Strandpaviljoen D(e)ining

Ook strandpaviljoen (D)eining werd door het werk aan de kustversterking en de parkeergarage geraakt. Het strandpaviljoen kon pas later open, was moeilijk bereikbaar en had last van opstuivend zand door het kustwerk. Maar de gemeente weigerde een schadevergoeding te betalen, omdat het schadebedrag binnen het eigen risico viel.


De Haagse rechtbank oordeelde ook in dit geval dat de gemeente onterecht een te hoog eigen risico hanteerde.

De gemeente werd veroordeeld tot betaling van ruim 36.000 euro. De gemeente ging tegen dit oordeel in hoger beroep.

De Raad van State vindt ook in dit geval dat de gemeente terecht een hoog eigen risico berekende. Het oordeel van de rechtbank is teruggedraaid.




Werkzaamheden bouw van                        nieuwe Torenvlietbrug over Oude Rijn

Boskalis werkt verder aan de nieuwe Torenvlietbrug over de Oude Rijn. In de afgelopen periode zijn al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het verleggen van kabels en leidingen, het aanleggen van bouwinritten en het plaatselijk verbreden van de Rhijnhofweg om ruimte te creëren voor de bouw van de tweede Torenvlietbrug.


Ook is een deel van de Voorschoterweg verlegd zodat het verkeer kan blijven doorrijden tijdens het werk aan de Torenvlietbrug. In december wordt gestart met de funderingswerkzaamheden. Er worden heipalen en damwanden aangebracht. Dit duurt tot april volgend jaar.


Van februari tot en met september 2021 wordt gewerkt aan de steunpunten – de onderbouw – van de brug. Tussen juli 2021 en maart 2022 wordt de brug afgebouwd.


Mogelijke hinder

Door deze werkzaamheden is er mogelijk hinder van licht, geluid, trillingen en af- en aanrijdend bouwverkeer. Bewoners en bedrijven worden hierover tijdig geïnformeerd. Vaarweggebruikers ondervinden in principe geen hinder van de werkzaamheden. Mocht een tijdelijke stremming van de Oude Rijn nodig zijn, dan worden ook vaarweggebruikers hierover tijdig geïnformeerd.


Middels verkeersmaatregelen op de Voorschoterweg en op de Rhijnhofweg wordt alle verkeer langs de bouwwerkzaamheden geleid.


Kijk voor meer informatie over het werk op www.rijnlandroute.nl.