Wethouder Rien Nagtegaal (rechts) plant de eerste boom langs de Biltlaan samen met Martijn van Eendenburg van aannemer Van Hattum en Blankevoort. | Foto: pr
Wethouder Rien Nagtegaal (rechts) plant de eerste boom langs de Biltlaan samen met Martijn van Eendenburg van aannemer Van Hattum en Blankevoort. | Foto: pr Foto: pr

Nieuw groen voor Biltlaan

Wethouder Rien Nagtegaal plantte vorige week woensdag de eerste boom langs de Biltlaan-Oost. Hiermee gaf de wethouder het ‘startsein’ voor de aanleg van de complete nieuwe groenstrook tussen de Helmbergweg en de rotonde De Krom.


‘Het groen vormt het sluitstuk van de totale make-over van de Biltlaan, maar gaat enorm veel doen voor de beeldkwaliteit’, aldus de wethouder. ‘Over de nieuwe inrichting van de Biltlaan zelf horen we veel tevreden geluiden, maar het groen maakt het echt mooi af’.


Groenplan

De voormalig groenstrook aan de oostkant van de Biltlaan maakte eind vorig jaar plaats voor de aanleg van het nieuwe tweerichtingenfietspad. Samen met de klankbordgroep Groene Inrichting, bestaande uit onder andere deskundige bewoners uit de wijk is een plan gemaakt voor een compleet nieuwe groene inrichting aan weerszijden van de weg.

In plaats van de massieve groene ‘muur’ die er was, komt er nu een samenstelling van bomen, struiken, grassen en kruiden die meer gelaagd en gegroepeerd is. Er is gekozen voor verschillende soorten die van nature in het Katwijks landschap voorkomen, wat de biodiversiteit ten goede komt.


Eindbeeld

Hoewel de bomen en struiken die nu geplant worden relatief groot zijn, blijft het natuurlijk jong groen dat nog moet groeien. Desondanks zal het groen het aanzicht van de weg direct flink verfraaien. Het zal naar verwachting zo’n vijf jaar duren voordat er sprake is van een eindbeeld. Tot die tijd blijft het groen zich continu ontwikkelen. Over enkele jaren is naar verwachting ook meer duidelijkheid over de aanleg van nieuw groen aan de westkant van de Biltlaan.


Werkzaamheden

De werkzaamheden op de grondwal gingen eind oktober van start. Alvorens het nieuwe groen te planten en te zaaien is de wal eerst zorgvuldig van het opschietende onkruid ontdaan. Daarna is de bovengrond door elkaar ‘geroerd’ om deze geschikt te maken voor het zaaien van de kruiden. De komende weken worden de bomen en struiken geplant, en als laatste worden de kruiden ingezaaid.


Het specifieke kruidenmengsel dat langs de Biltlaan gebruikt wordt, is geschikt om in de winter te zaaien. Naar verwachting is de groenstrook eind december volledig aangebracht.



Op donderdag 3 december

Gemeenteraad over Coronawet, warmtenet Hoornes, afspraken met Dunavie en verkoop Parledam

De raadscommissie voert op 3 december zes debatten, over het regionaal toepassingskader tijdelijke wet COVID-19, de najaarsbestuursrapportage, de aanleg van een warmtenet in Kalkoven, de prestatieafspraken 2021-2024 met Dunavie en SHD, de keuzes voor invoering van de Omgevingswet en de verkoop van complex Parledam door DSV. Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen vergadert de raadscommissie via een videoverbinding.


De raadscommissie debatteert tussen 19.30 en 20.30 uur over de toepassing van de Coronawet.

Vanaf 14 maart heeft de Veiligheidsregio diverse noodverordeningen vastgesteld. Deze noodverordeningen gaan plaatsmaken voor de landelijke Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Coronawet).


De Veiligheidsregio heeft een regionaal toepassingskader opgesteld om het gebruik van de bevoegdheden, die de burgemeesters onder deze landelijke wet krijgen, op elkaar af te stemmen.

Prestatieafspraken

Tussen 19.30 en 20.30 is er ook een debat over de afspraken die de gemeente, stichting Huurdersbelangen de Duinstreek (SHD) en Dunavie hebben gemaakt voor de komende 4 jaar en in bijzonder voor 2021. In deze afspraken is aangegeven hoe de gewenste ontwikkeling van de (overwegend sociale) woningvoorraad bereikt kan worden.


Bestuursrapportage

De raadscommissie debatteert tussen 20.30 en 21.30 uur over de bestuursrapportage.

Deze geeft een beeld van de uitvoering en de bijstelling van het beleid over de eerste negen maanden van 2020.

Deze rapportage voorspelt een nadelig resultaat van € 195.000 in 2020.


Omgevingswet

Tussen 20.30 en 21.30 uur is er ook een debat over de Omgevingswet, die op 1 januari 2022 in werking treedt.

Met de wet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen.

Het college stelt de raad voor acht besluiten te nemen over het delegeren van bevoegdheden aan het college bij de uitvoering van de Omgevingswet, en over de toepassing van de raadsbevoegdheden bij het Omgevingsplan.



Voorstel verkoop Parledam


De raadscommissie debatteert tussen 21.30 en 22.30 uur over het voorstel om een duurzaam gezonde financiële situatie voor DSV te bereiken.

Een van de voorstellen is om de Parledam te verkopen. Van de 61 appartementen hebben er 28 een sociale huur, die bij verhuizing van de huidige bewoners marktconform zal worden.


Vanwege de te verwachten verhoging van overdrachtsbelasting bij verkoop van vastgoed per 1 januari 2021 (van 2% naar 8%) heeft DSV verzocht om versnelde besluitvorming.

De verkoop, ook met de beduidend hogere opbrengst door de marktconforme huren, lost nog niet alle problemen op.

De raadscommissie debatteert tussen 21.30 en 23.30 uur over de aanleg van warmtenet Hoornes 1e fase.

Het project Hoornes Aardgasvrij onderzoekt de realisatie van een warmtenet in de wijk Hoornes met inzet van thermische energie uit oppervlaktewater als alternatief voor aardgas.

Het college vraagt de raad om een warmtenet aan te leggen voor minimaal 500 woningen in het deelgebied Kalkoven, waarbij de bewoners en belanghebbenden in Kalkoven met hun deelname bepalen of het warmtenet er komt.

Het college vraagt de raad om voor dit project een budget beschikbaar te stellen van € 4,2 miljoen.


Spreekrecht

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht.

Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten.

De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl.

De sessies over de Coronawet, de najaarsbestuursrapportage en warmtenet Hoornes zijn ook te zien via RTV Katwijk.

Impressie van het groenplan. | Illustratie: Gemeente Katwijk