Gemeente wil goede sorteerders belonen

In het nieuwe grondstoffenbeleid kiest het college van burgemeester en wethouders voor een afvalstoffenheffing met een vast en een variabel tarief. Daarmee kunnen bewoners die goed sorteren beloond worden. ‘Als je minder restafval aanbiedt, betaal je ook minder’, meldt de gemeente in een persbericht.


Zoals vorige week al in deze krant werd vermeld, moet het afval veel beter gesorteerd worden. Niet alleen om aan landelijke richtlijnen te voldoen, maar ook om de kosten beheersbaar te houden.


In 2023 moet in de gemeente Katwijk het afval voor 80 procent goed gescheiden worden. Tot nu toe is dat nog maar 50 procent en dat percentage is niet gestegen de afgelopen jaren.



'Als we niets doen, gaan we met elkaar steeds meer betalen'

Iedere inwoner betaalt via de afvalstoffenheffing voor het inzamelen en verwerken van afval. De Rijksoverheid heeft de afgelopen jaren de belasting op het verbranden van restafval enorm verhoogd.


‘Als we niets doen, gaan we met elkaar steeds meer betalen om dezelfde hoeveelheid afval te verwerken’, aldus wethouder Corien van Starkenburg.


Extra container

Om de doelstelling van 80 procent afvalscheiding in 2023 te behalen, krijgt iedereen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg onder meer een extra container aan huis voor plastic of papier. Dat wordt, met de inwoners, per inzamelwijk bepaald.


Individueel kunnen inwoners kiezen voor een grote of kleinere container voor alle afvalstromen die aan huis worden opgehaald.


Ook krijgen alle inwoners een keukenemmer om het gft te scheiden van het restafval. Als extra service wordt in de zomer het gft weer wekelijks opgehaald.


Luiers

Voor hoogbouw wordt het anders geregeld. Daar krijgen inwoners zakken van de gemeente om plastic te verzamelen. Die kunnen ze dan naar het milieupark wegbrengen. Iedere hoogbouwlocatie krijgt ondergrondse containers voor gft en restafval. Nu hebben sommige hoogbouwlocaties nog inpandige containers. Deze worden allemaal vervangen voor ondergrondse containers.

Voor luiers en incontinentiemateriaal wordt gedacht aan verzamelcontainers in de wijken.


De gemeenteraad beslist over de voorgestelde plannen en zal daar naar verwachting begin 2021 over spreken. Na instemming worden de keuzemogelijkheden voorgelegd aan de inwoners.


In 2023 wordt gestart met het vaste en variabele tarief in de afvalstoffenheffing en het betalen voor restafval.