De Voorstraat stond vrijdagmiddag vol met ambulance en politieauto’s na de overval op de juwelier. | Foto: politie Katwijk
De Voorstraat stond vrijdagmiddag vol met ambulance en politieauto’s na de overval op de juwelier. | Foto: politie Katwijk Foto: politie Katwijk

Twee Amsterdammers gepakt voor gewelddadige juweliersoverval

Een half uur na de meldingen over de gewelddadige juweliersoverval in de Voorstraat in Katwijk aan Zee, heeft de politie vorige week vrijdag twee verdachten opgepakt. Het gaat om twee Amsterdammers van 22 en 27 jaar.


Katwijk werd vorige week vrijdagmiddag rond 15.00 uur opgeschrikt door een zeer gewelddadige overval in het winkelcentrum Zeezijde. Een juwelier werd bruut overvallen onder dreiging van een vuurwapen. De juwelier werd met een hamer op zijn hoofd geslagen en raakte zwaargewond. Een omstander die de eigenaar wilde helpen, kreeg een vuurwapen op zich gericht. De juwelier is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie kreeg al snel meerdere meldingen binnen, inclusief foto’s en filmpjes. ‘Dat gaf ons snel inzicht in wat er was gebeurd en wie de daders waren’, staat op de Facebooksite van politie Katwijk.

‘Op dat moment laat iedereen álles vallen. Van student tot teamchef, iedereen gaat naar buiten. Om 15.00 uur hebben we ook nog eens het geluk, dat we in de aflossing zitten van de vroege dienst naar de late dienst. Dubbel zoveel aan personeel. Daardoor konden wij direct tactisch en strategisch posities innemen. In zeer korte tijd hadden we de gemeente Katwijk vergrendeld. Vanuit de omliggende gebieden kregen we bijstand van collega's en werd het buitengebied afgezet.' De jacht op de twee daders die er op een scooter vandoor waren gegaan, werd groots ingezet. De daders gingen er vandoor richting Boulevard en rechtsaf richting de Rijnmond. De scooter, die als gestolen staat geregistreerd, werd aangetroffen op de kruising van de Rijnmond en de Binnensluis. Ook werden er diverse kledingstukken op de vluchtroute aangetroffen. Binnen 23 minuten na de overval waren alle twee de overvallers gepakt. Teamchefs Peter Koot en Mark Jansen deden - samen met collega's - de aanhouding.