Predikant en vrijwilligers bezig met de inkoop en distributie van levensmiddelen afgelopen zomer voor kans arme gezinnen/ouderen. | Foto: pr
Predikant en vrijwilligers bezig met de inkoop en distributie van levensmiddelen afgelopen zomer voor kans arme gezinnen/ouderen. | Foto: pr Foto: pr

Stichting Kind in Oost-Europa; veel kan niet, maar hulp gaat door

Het bijna is eind november als ik dit stukje schrijf. 2020 is ook voor onze stichting een bijzonder jaar. De klus-projecten in het voor-en najaar konden helaas niet doorgaan. Ook een zomerkamp in Roemenië voor de kinderen was helaas niet te realiseren. Gelukkig konden we wel een deel van de tasjes die in het voorjaar door veel gemeenteleden uit Valkenburg, Katwijk en Rijnsburg waren gevuld aan de kinderen afleveren. Ook werden door lokale vrijwilligers een bingo met heel veel prijzen voor de kinderen georganiseerd.


Eind juli kon bestuurslid Coby Volwater gelukkig afreizen naar Roemenië en aldaar veel werk verzetten en kleding aan gezinnen en ouderen uitdelen.


Nu we het toch over ouderen hebben; in oktober ontvingen wij van een sponsor 4.000 euro voor de aanschaf van rollators en verzorgingsmateriaal. Dus waren wij enorm blij dat eind oktober 40 nieuwe rollators op transport konden naar Roemenië. Het verzorgingsmateriaal zal de komende maanden aldaar worden ingekocht. Zo kunnen wij de mobiliteit en de hygiënische omstandigheden van de opa’s en oma’s iets verbeteren. De eerste rollator is inmiddels uitgedeeld. Een opa die hem kreeg dankte God voor dit gebaar/geschenk (en daarna bedankte hij de vrijwilliger die de rollator kwam brengen) De verzorging in Roemenië voor ouderen is helaas niet op een niveau zoals wij gewend zijn.


Hoe de komende kerstactie 2020 zal verlopen is nu nog onzeker. Wel is besloten, dat als wij niet naar Roemenië kunnen afreizen, het uitdelen van levensmiddelenpakketten toch door zal gaan. Dit zal dan wel in aangepaste (kleinere) vorm gebeuren door Roemeense vrijwilligers.

Naast het bezorgen van noodzakelijke boodschappen aan gezinnen/ouderen, die dit echt nodig hebben, zorgen wij ook voor aanvullend stookhout voor de winterperiode. Het kan soms erg hard vriezen en door het beschikbaar stellen van stookhout kunnen ook kansarme gezinnen/ouderen zich warmen bij een kachel. Ook deze hulp - die helaas nog steeds nodig is - kan in de komende maanden doorgang vinden.


Om de levensmiddelenpakketten en het stookhout in te kopen collecteren wij jaarlijks in de maand november. Dit jaar is er echter geen gebruikelijke huis aan huis collecte, maar proberen wij u middels een flyer en dit bericht te bereiken en te informeren.

U kunt onze stichting op verschillende manieren steunen.

Volgend jaar hopen weer te kunnen afreizen naar Roemenië. Wat zou het mooi zijn weer een zomerkamp of klusproject te realiseren, mzar zonder uw financiële steun kunnen wij niet. U kunt uw bijdrage overboeken naar rekening
NL 60 RABO 0331878461.


Kijk ook eens op onze website:

www.kind-in-oost-europa.nl


Door Gerard van Duijvenvoorde, vrijwilliger Kind in Oost-Europa.