Nederlandse kotters krijgen met nog meer windmolens op zee te maken. | Foto W.M. den Heijer
Nederlandse kotters krijgen met nog meer windmolens op zee te maken. | Foto W.M. den Heijer Foto: W.M. den Heijer

In plaats van de Belbus voor lokaal en sociaal vervoer

Vervoersdienst voor ouderen ‘Katwijk Rijd(t) Mee’

Welzijnskwartier Katwijk gaat in opdracht van gemeente een nieuw, duurzaam en betaalbaar lokaal vervoersdienst voor ouderen en inwoners met een lichte beperking opzetten: Katwijk Rijd(t) Mee. De gemeente was op zoek naar een opvolger voor de Belbus, die in september vorig jaar stopte met haar diensten.

‘Ik vind het belangrijk dat kwetsbare inwoners, die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, niet vereenzamen en mobiel blijven’, zegt wethouder Corien van Starkenburg in een toelichting. ‘Om tot een nieuwe vervoersoplossing voor deze doelgroep te komen, heeft de gemeente met verschillende vervoersspecialisten en zorg- en welzijnsorganisaties gesproken. Het Welzijnskwartier gaat met Katwijk Rijd(t) mee de nieuwe vervoersvoorziening verzorgen. Ik ben blij dat we samenwerken met een lokale organisatie als het Welzijnskwartier, die al goed in contact staat met de groep mensen om wie het gaat.’

Directeur Piet van Arkel van het Welzijnskwartier licht het nieuwe initiatief toe: ‘Met een shuttle (Wijkhopper) een boodschapje doen, of een vriendin een dorp verderop bezoeken via particulier vervoer (ANWB Automaatje) of een lekkere fietsrit met de duo fiets (Fietsmaatjes Katwijk) maken. Via Katwijk Rijd(t) Mee kan iedereen die minder mobiel is mee blijven doen aan de samenleving. 'Iedereen doe(t) mee' is onze missie. Met Katwijk Rijd(t) Mee vervullen we deze missie nog beter. We verbinden vrijwilligers, werkzoekenden en inwoners aan elkaar en met een sociale ontmoetingsplaats. Ontzettend leuk om als behulpzame chauffeur nieuwe mensen te leren kennen en iets goeds te doen voor een ander.’

De Belbus verzorgde tot en met september 2019 binnen de gemeente het lokale sociaal recreatieve vervoer. Deze verdween, omdat de aanbieder van de Belbus niet meer tegen het gebruikelijke lage tarief kon rijden. Als tussenoplossing is de Regiotaxi ingezet om naast het regionale vervoer, ook het lokale vervoer te verzorgen. Dit is een relatief dure oplossing voor de gemeente. Bovendien wil de gemeente een sociale vervoersvoorziening, die mensen aan elkaar verbindt en eenzaamheid tegengaat.


De gemeente heeft vertrouwen in de manier waarop het Welzijnskwartier deze uitdagende opgave aan gaat pakken en in nauwe samenwerking met de gemeente tot stand komt. De verwachting is dat ‘Katwijk Rijd(t) Mee’ aan het eind van het 1e kwartaal van 2021 zichtbaar gaat zijn in het straatbeeld. Tot die tijd blijft de Regiotaxi in het lokale vervoer voorzien.



Weinig gehoor na versturen van EMK-protestbrief

Vissers dringen aan op herziening beleid windmolens op zee

De protestbrief van vissersactiegroep EMK heeft weinig tot geen gehoor opgeleverd. De brief met het verzoek om het beleid over windmolens op zee te herzien was afgelopen oktober verstuurd naar LNV-minister Schouten, dertien fractievoorzitters en de griffiers van vier Vaste Kamercommissies.


Het ministerie van Carola Schouten heeft recentelijk telefonisch contact gehad met secretaris Cor Vonk en hem verteld dat EMK spoedig een reactie kan verwachten. Van de fractievoorzitters ontving EMK alleen een automatisch verstuurde bevestiging van ontvangst van Groen Links en van D’66. ‘De protestbrief is bij iedereen in goede orde ontvangen, maar of er een serieuze respons op komt, betwijfel ik. Ik vermoed dat de meeste politieke partijen zich in stilzwijgen hullen als het gaat om het benoemen van pijnpunten inzake dit onderwerp’, moppert Cor Vonk.


Beleid heroverwegen

In de protestbrief vraagt EMK of Schouten de zorg van de vissers deelt en of zij bereid is om het huidige beleid ten aanzien van windmolens op zee te heroverwegen. De actiegroep wil daarmee druk op de ketel houden, want eerder in oktober stuurde de actiegroep al een protestbrief naar alle Europarlementariërs. Tot nu toe heeft EMK nauwelijks respons op de brief gekregen. Aangezien de impact van windmolenparken op het mariene milieu en de visbestanden volgens EMK niet goed in kaart is gebracht en er bij de overheid sprake is van onderschatting maken de vissers zich ernstig zorgen.


Meer onderzoek

Tijdens de uitzending van het SBS6-praatprogramma op 22 oktober mochten EMK-voorzitter Dirk Kraak en Martijn van den Berg hun hart luchten. Van den Berg vaart op de TX19: ‘Wij zien het somber in. Veranderingen vinden er sowieso plaats, maar wij hebben sterk de indruk dat windmolens de boel onderwater nog verder in disbalans brengen. Behalve meer onderzoek willen wij als vissers een prominente plaats innemen in het Noordzee-overleg. Het is immers óns werkterrein, waar nieuwkomers het nu voor het zeggen hebben. En nu blijkt dat er zelfs nog meer windmolens gaan komen.'