Miep van der Woude en Hans ten Hove. | Foto: Piet van Kampen
Miep van der Woude en Hans ten Hove. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen


Geen deur-aan-deur-collecte, wel digitale collecte Leger des Heils

Hans ten Hove en Miep van der Woude:
‘Geef voor extra ruggensteun Leger des Heils'

Elk jaar is, ook in Katwijk, de laatste week van november de landelijke collecteweek voor het Leger des Heils, dit jaar deze week tot zaterdag 28 november. Door het coronavirus moet de collecte helaas geannuleerd worden. De risico’s worden te groot geacht. Daarom wordt er nu ingezet op een veilig alternatief: de digitale collectebus.

Door Piet van Kampen


Hans ten Hove, collectecoördinator voor Katwijk, en Miep van der Woude, heilssoldate van het eerste uur, leggen uit hoe belangrijk het is dat het Leger juist in coronatijd steun verdient en hoe die steun kan worden gegeven.


Enige tijd na zijn pensionering als huisarts, nu bijna vijf jaar geleden, zag Hans ten Hove in De Katwijksche Post een noodoproep van het Leger des Heils. Voor de jaarlijkse collecte in Katwijk was er dringend een collectecoördinator nodig, die de boel weer nieuw leven kon inblazen. Omdat hij altijd al een warm hart had voor het Leger des Heils (‘zij doen altijd net dat stapje extra waar wij ophouden’) en omdat hij nu meer vrije tijd had, reageerde hij op de oproep.


Hij kon gelijk aan de slag. Goed bekend met alle straten van Katwijk maakte hij in het eerste jaar voor het hele dorp een dekkend plan van wijken en looproutes, wist 10 wijkhoofden te vinden en niet minder dan 180 collectanten. Een enthousiaste club mensen gingen op pad voor dit mooie doel. Dat leverde de laatste jaren steeds ruim elfduizend euro op. De Katwijkers hebben wat met het Leger des Heils.

Hans ten Hove: ‘Alles wat we opgebouwd hebben, moeten we dit jaar even parkeren, maar we kunnen het Leger toch niet laten zitten? Juist nu door corona zoveel mensen buiten de boot dreigen te vallen, is het Leger brood- en broodnodig.’


Miep van der Woude, welbekend in Katwijk, ook als voormalig pastor van De Wilbert en ambtenaar van de burgerlijke stand, is haar hele leven al dienend binnen het Leger des Heils als envoy (soldate met preekbevoegdheid) en trekt als gastspreker door het hele land. Als geen ander weet ze hoe belangrijk het werk van het Leger in deze tijd is. Vooral in de grotere steden, waar de eenzaamheidsproblemen het grootst zijn en waar veel ouderen mee tobben, is de hulp in woord en daad onmisbaar. Een gesprek of een boodschappendienst. Meestal het enige contact dat die mensen hebben. Met laagdrempelige huiskamerprojecten als ‘Bij Bosshardt’ wordt ook kleinschalig hulp geboden op plaatsen waar geen eigen vestiging is. Deze projecten worden helemaal uit giften betaald.

Miep van der Woude: ‘Ik ken Katwijk op m’n duimpje. Wat een onderlinge verbondenheid en mantelzorg. De vereenzaming zoals in de grote steden komt hier haast niet voor, al moeten we onze ogen openhouden. Soms lijkt Katwijk wel op het Leger des Heils; ik mocht een keer het kerstverhaal in Overduin vertellen en zag dat de Katwijkse vrijwilligers hun eigen frituurpan van huis hadden meegenomen om voor de kroketten te zorgen. Fantastisch.’

Er is een klik tussen Katwijk en het Leger des Heils. Dat bleek toen vorig jaar het Stafkoor en -orkest als dank een concert gaf in een volle Dorpskerk. Hans ten Hove: ‘Ik denk er nog regelmatig aan terug, ik heb genoten en ik niet alleen.’


Maar nu moet alles anders. In plaats van de huisdeurcollecte een digitale collectebus. Gelukkig zijn daar al veel mensen mee vertrouwd. Ook in de kerken wordt in coronatijd digitaal gecollecteerd (via Givt) en dat gaat heel goed. Die drempel is een stuk lager geworden.







Ten Hove: ‘Alle wijkhoofden sturen hun collectanten via een mail of Whatsapp een digitale collectebus toe met het verzoek die onder hun familie, vrienden, volgers en hun hele netwerk uit te zetten. Het is vrij simpel en op eenvoudige wijze kan zo iedereen een eenmalig bedrag(je) overmaken naar het Leger des Heils.’


Op deze pagina staat de QR-code afgebeeld, die gescand kan worden om op eenvoudige wijze een bedrag over te maken. Voor lezers die niet erg vertrouwd zijn met digitaal geldverkeer kunnen hun gift ook overmaken op rekeningnummer: IBAN NL72 RABO 0707 0701 71 t.n.v. Leger des Heils Almere.


Miep van der Woude en Hans ten Hove hopen dat op deze manier het Leger des Heils, dat zich extra inspant in coronatijd, ruimhartig door de Katwijkers gesteund wordt. Ze roepen iedereen op het Leger des Heils een extra ruggensteun te geven.

Afbeelding