Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: martin@watermail.com

van: daan@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Hoi Martin,


In je vorige mail vroeg je me of Donald Trump vrijwillig het gemeentehuis zou willen verlaten als hij Cornelis Visser zou hebben geheten. Nou, daar heb je me weer mee onder de tafel gekregen hoor. Van het lachen welteverstaan. Donald Trump en Cornelis Visser, daar noem je me twee mannen die nou werkelijk in niets op elkaar lijken. Gelukkig maar, want ik zou niet zo gelukkig zijn met Trump als burgervader. Dan was de vuurtoren de Trump Tower en de Juliana Brug heette dan de Golden Gate Bridge. De Zuidduinen waren de Rocky Mountains en de Oude Rijn de Mississippi. Alles op kleinere schaal natuurlijk. Ik zou alleen niet weten wie Joe Biden dan moet zijn. Sonny Spek van DURF? Nelly Smits van de Fractie Smits? René Slootweg van Gemeentebelangen, Gijsbert Schrijvers van Hart voor Katwijk? Nee, ik weet het al: Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. Dat is een echte dwarsligger. Een beetje á la Tejo Jansen van Groen Links en Niek Zwaan, de dwarsliggers uit de zeer oude doos – want nog de vorige eeuw. Door de meeste mensen al vergeten dus. Die schaalvergroting door de fusie van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg heeft er trouwens ook geen goed aan gedaan. Ik bedoel aan de belangstelling voor politiek. Ik krijg de indruk dat het de meeste mensen inmiddels worst zal wezen hoe het zit. En jij Martin, verdiep jij je graag in gemeentepolitiek? Of denk je, geef mijn portie maar aan Fikkie?


Groetjes, Daan



DURF: Motie draagvlak-meting gasvrij Katwijk

Ingezonden n DURF


Afgelopen donderdag bespraken we in de raadscommissie de uitgangspunten voor de transitievisie warmte. Het is de bedoeling dat er voor 2030 drie wijken in de gemeente van het gas af worden gehaald. Eerder werden in een regionaal rapport al de Hoornes West, Hoornes Oost en Cleijn Duin genoemd, maar de definitieve transitievisie warmte moet hier uitsluitsel over geven.

We hebben al eerder gezien dat de wijken van het gas af halen een zeer grote klus is. Er is, begrijpelijke en terechte, weerstand tegen de plannen vanwege het financiële plaatje. Zonder beschikbare subsidies vanuit het Rijk zal het gasvrij een volledig onhaalbaar doel zijn voor de gemeente Katwijk. Er wordt zelfs in het raadsvoorstel gesteld dat de totale kosten voor de warmtevoorziening 30% hoger zullen liggen dan bij het gebruik van Hr-ketel en aardgas.


Deze ontwikkelingen zullen door het financieel onrendabele plaatje op blijvende weerstand stuiten en daarom is het van belang om bij het


aanwijzen van die wijken ook rekening te houden met het draagvlak. Soms kan een collectieve oplossing om van het gas af te gaan beter in wijk X, maar als het draagvlak in wijk Y veel hoger is dan is het mogelijk beter daar te beginnen wanneer dit verplicht wordt door het Rijk.

DURF heeft daarom een motie opgesteld om het draagvlak voor het gasvrij maken op wijkniveau in kaart te brengen. Op deze manier kan hiermee rekening worden gehouden als de mogelijkheden per wijk in kaart worden gebracht. Als er wordt gestart in wijken waar men het absoluut niet wil, dan zal dit alleen maar onnodig energie en geld kosten.

Wij hopen dat de gemeenteraad onze motie zal aannemen, zodat deze draagvlakmeting kan worden uitgevoerd.