Kamp Oekroe 2019 in Lavki. | Foto: pr.
Kamp Oekroe 2019 in Lavki. | Foto: pr. Foto: pr

De kans van je leven

Ben jij 17 jaar of ouder? Doe in 2021 nou eens iets heel anders. Natuurlijk alleen als corona het toelaat.


Als je een beetje sportief bent, en doorzettingsvermogen hebt, is dit je kans, kennis te maken met een bijzonder land. We gaan kansarme kinderen (van 7 tot 15 jaar) een heerlijke vakantie geven. De kans om dat samen met Oekraïense leeftijdgenoten te doen. En…… zo kun je ook met je daden je geloof uitdragen, samen met jongeren en wat ouderen van verschillende kerkelijke achtergronden.


Veilig gebied

Ga dan van 2 t/m 17 augustus 2021 mee met Kamp Oekraïne 2021 van Stichting Oekroe in Rijnsburg. In de kampen, die alweer voor het 18e jaar worden georganiseerd, bieden we de kinderen, die vaak in bizarre omstandigheden leven, een zorgeloze tijd met leuke kampspelen, goed voedsel en natuurlijk verhalen uit de Bijbel. Dat is onze drive.

Overigens, de kamplocaties zijn ruim 1.400 km verwijderd van het onrustige gebied, dichtbij de Hongaarse grens in de Karpaten.


Handen wapperen

Werk je liever met de handen? Ga dan in de 2e helft van mei 2021, (exacte data worden nog bepaald) mee met Handen Wapperen (al weer het 14e jaar) van Stichting Oekroe, om samen met Oekraïners een noodzakelijk gebouwtje voor kinderopvang om te knappen. Ruim 160 mensen, jonger en ouder, uit Rijnsburg, Katwijk en wijde omgeving, gingen u/ jou al voor met de kampen en handen wapperen. De taal is gen probleem. Er zijn goede tolken. De minimum leeftijd is in principe 17 jaar. Er geldt geen bovengrens.


Informatie

Maandagavond 23 november om 20.00 uur houden we in De Voorhof, Vliet NZ 36, Rijnsburg de informatieavond voor Kamp Oekraïne 2021 en Handen Wapperen 2021.

Er zijn 2 mogelijkheden om deze avond bij te wonen:


Of je komt naar De Voorhof: Aanmelden via info@oekroe.nl verplicht i.v.m. corona.

Of je komt digitaal: Een mailtje naar info@oekroe.nl en je ontvangt een link om er bij te zijn.

Je krijgt dan allerlei info te horen en te zien. Neem ook een kijkje op de site: www.oekroe.nl. en op Facebook. Meer informatie via T 071-4022787 of 06-53714712.


Bezwaar tegen verwijderen kerkbanken Mranathakerk

Het voornemen van de ontwikkelaar tot het verwijderen van de begane grondvloeren en een groot gedeelte van de kerkbanken in de Maranathakerk op Burg. Hermansstraat 40 in Rijnsburg, heeft de toorn opgewekt van bezwaarmakers, bestaande uit de Groep Gideon en het Cuypersgenootschap.

Door Nico Kuyt

In 1954 opent de Maranathakerk de deuren. Het licht stroomt door de sierlijke glas-in-loodramen. Het imposante orgel speelt met de akoestiek. Het woord klinkt. Maar in 2016 verstomt het geluid in het godshuis. De kerk komt in de verkoop. Evenwel, het geluid rond het bedehuis verstilt niet. Integendeel, een woelige tijd breekt aan. Petities, protesten en bezwaren ketsen tegen de gevel. Frits de Mooij en Hans de Snaijer van de Groep Gideon strijden voor het behoud van elke steen. Intussen koopt Huibert Kralt het bedehuis. Appartementen en een 'Maranatha Huis', een invulling van wonen met maatschappelijke zorg, dat is het plan voor het gemeentelijk monument. Maar het Maranatha Huis gaat niet door. De vergunning voor de appartementen en aanhangsels, kampt met vertraging. Maar een vergunning voor het alvast weghalen van de vloer op de begane grond en een deel van de banken, dat gaat vlotter. Echter, De Mooij, De Snaijer en Leo Dubbelaar (Cuypersgenootschap) snellen met hun protest. Vorige week hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over het hardvochtig verzet.


Waardevol

'De banken moeten blijven', stellen de bezwaarmakers. Op elke kop staat een waardevol en uniek houtsnijwerk die gezamenlijk naar de bijbel verwijzen en als geheel een verhaal vertellen. Vragen stellen zij hoe de Erfgoedcommissie een positief advies heeft kunnen afgeven. In dat advies staat niets over de plaats en betekenis van dat snijwerk. Met het weghalen, samen met de vloer, wordt iets onomkeerbaars gerealiseerd en dat terwijl de vergunning voor de appartementen nog niet definitief is. De toekomstige bestemming is dus nog ongewis. En er zijn al twee banken weggehaald.


Geen beletsel

De gemeente wijst eveneens naar het advies van de Erfgoedcommissie. Die hebben de aanvraag beoordeeld, kon rekening houden met herbestemming en vond geen beletsel. Er kan tevens niet worden vooruitgelopen op de hele vergunning, de gemeente beoordeelt de aanvraag zoals die er nu ligt. "Alles is in overleg gegaan", voegt Kralt toe. Het gaat een mooi plan worden. Hij houdt er eveneens niet van om dingen stuk te maken, geeft hij aan, maar de kerk zal verbouwd worden, het moet wel een duurzame bestemming krijgen. Er moet ook niet te veel vertraging komen. Er is tijd nodig om asbest te saneren. Als gewacht wordt op de hele vergunning, dan zullen de banken toch verkocht worden. En een aantal komt weer terug. En de twee banken zijn (tijdelijk) naar een kerk in Oegstgeest gegaan, opdat zij kijken of ze daar passen.


De Bezwaarcommissie gaat nu wikken en wegen en alles nog eens tegen het licht houden. Zij komt vervolgens met een advies. | Foto: pr.

Afbeelding