Niks doen is geen optie

N

iks doen is geen optie. Weer zo’n mantra die je opeens overal kunt horen. ‘Niks doen is geen optie.’ Of het nu over de bezuinigingen, een nieuw Cultuurbedrijf of een andere manier van afval inzamelen gaat, steeds hoor je ‘niks doen is geen optie’.


Niks doen is wel degelijk een optie. Niks doen is gewoon een keuzemogelijkheid.

De gemeenteraad kan bijvoorbeeld besluiten om niets te doen met de bezuinigingsvoorstellen.

Vermoedelijk zou de raad ook het liefst niets willen doen, omdat heel veel van die voorstellen op verzet stuiten van diegenen die de gevolgen van die bezuinigingen gaan voelen.

Politiek gezien is het nooit fijn om iets van mensen ‘af te pakken’. Net zo min is het fijn om mensen te trakteren op hogere belastingen.


Hetzelfde geldt voor het Cultuurbedrijf. Natuurlijk kun je er niets aan doen en de bieb gewoon maar door laten modderen in oude, niet duurzame panden.

Het is een keuze, maar of die verstandig is? Ik denk het niet.

Er wordt nu al vijftien jaar gesproken over nieuwe huisvesting voor de bibliotheek. Je zou kunnen zeggen, dat er al die tijd ‘niks’ is gedaan. Niks in de betekenis, dat er geen oplossing is gerealiseerd. Wel is er gediscussieerd en gedebatteerd, en zijn er de nodige onderzoeken gedaan.


Ook bij de afvalinzameling kun je er dus voor kiezen om niets te doen. We laten gewoon alles zoals het is. Verstandig? Denk het niet. Tenzij niemand het een probleem vindt om straks een torenhoge afvalstoffenheffing te betalen.


Waar ik maar mee wil zeggen, dat niks doen een optie kan zijn, maar nooit een verstandige keuze is.


Soms zou ik graag niks willen doen. Even niks aan m’n hoofd. Gewoon een beetje voor me uit staren. Maar zelfs als ik dat doe, doe ik iets. Voor me uit staren in dit geval. Echt helemaal niks doen, is gewoon hartstikke moeilijk. Volgens mij is niks doen zelfs onmogelijk.


Niks doen is inderdaad geen mogelijkheid. We moeten altijd iets doen. Het gaat er alleen om wat dat ‘iets’ is. Het liefst een ‘iets’ waar iedereen zich in kan vinden.

Laat dat nou net zo moeilijk zijn als niks doen!

Bij alle drie de hierboven genoemde voorbeelden worden er de nodige ‘ietsen’ voorgesteld. Voorstellen waar vervolgens kritiek op wordt geleverd. Wat weer kan leiden tot ….. voorlopig niks doen.


Doe niet niks, doe iets!


criticaster@katwijkschepost.nl