Sterretjes en trektouwtjes mogen wel

Verkoop en afsteken vuurwerk verboden

De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met dit tijdelijke verbod.


Vorige maand sprak de Katwijkse gemeenteraad nog over een plaatselijk vuurwerkverbod. In januari dit jaar namen ChristenUnie, SGP, GemeenteBelangen, PvdA, Hart voor Katwijk en D66 een motie aan om een vuurwerkverbod in te voeren én georganiseerde vuurwerkshows te organiseren.


Vanwege corona kan die motie dit jaar niet uitgevoerd worden, liet het college van burgemeester en wethouders in september weten. En vorige maand gaf burgemeester Cornelis Visser aan, dat het evenmin mogelijk is een alternatieve vuurwerkshow te organiseren. ‘We hebben ons best gedaan, maar nu is het niet mogelijk. Laten we het doen met de landelijke regels’, aldus de burgemeester tijdens een raadsbijeenkomst.


Tijdelijk

En die landelijke regels zijn sinds vorige week bekend: dit jaar een vuurwerkverbod.

De Rijksoverheid laat op de website weten, dat ‘vanuit de noodzaak om de werkdruk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod’.

Handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Bij de laatste jaarwisseling belandden zo’n 1.300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten belandden met vuurwerkletsel.


Politie Hollands Midden laat desgevraagd weten, dat een vuurwerkverbod helpt om de druk op de zorg de politie en andere hulpverleners te verminderen. ‘Dat is natuurlijk positief’, aldus een woordvoerder.

‘Handhaven van dit vuurwerkverbod zal nog een flinke uitdaging zijn. De politie heeft ieder jaar de handen vol aan het veilig laten verlopen van de jaarwisseling. Dat zal ook dit jaar het geval zijn.’

En niet alleen tijdens de jaarwisseling heeft de politie de handen vol aan vuurwerk. De afgelopen tijd krijgt Politie Katwijk ‘elke dag wel een aantal meldingen van overlast, maar dat zien we ieder jaar rond deze tijd’.


'Handhaven wordt flinke uitdaging'


Afgelopen maandagmiddag was het weer raak. Toen zijn er op de Boslaan in Katwijk twee verdachten aangehouden, nadat er uit een appartementencomplex illegaal vuurwerk naar beneden was gegooid. De politie zette zelfs een helikopter in (zie onder dit artikel).


Vergoeding

Omdat de oorzaak van het tijdelijke verbod ligt in COVID-19, zullen mensen uit de vuurwerkbranche in elk geval gebruik kunnen maken van bestaande COVID-19 compensatiemaatregelen voor ondernemers. Daarbovenop krijgt de sector een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Hiervoor trekt het kabinet in totaal zo’n 40 miljoen euro uit.

Wanneer in 2021 de vuurwerkverkoop weer van start gaat, kunnen de voorraden alsnog worden verkocht.


Sterretjes en trektouwtjes

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Door Europese richtlijnen kan een lidstaat niet besluiten tot het verbod van dit type vuurwerk, dat in winkels het hele jaar door verkocht mag worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod wordt geregeld via de Tijdelijke Wet COVID-19.


Het kabinet meldt in een nieuwsbericht te begrijpen, dat het verbod teleurstellend is voor liefhebbers van vuurwerk.

Binnenkort wordt gecommuniceerd wat binnen de COVID-19 beperkingen mogelijk is rondom de aankomende feestdagen.



Verdachten opgepakt         na gooien vuurwerk

De politie heeft maandagmiddag twee personen aangehouden nadat ze vuurwerk zouden hebben gegooid. Dat gebeurde vanaf een balkon van een woning aan de Boslaan.


De politie kon bij aankomst één van de verdachten direct aanhouden. De andere verdachte was gevlucht naar de duinen.

De politie zette een grote zoektocht in gang. Onder meer een politiehelikopter werd ingezet. Uiteindelijk werd ook hij aangetroffen. Hij moest naar het ziekenhuis.

Volgens de politie ging het om illegaal vuurwerk. ‘Wij weten dat er meerdere cobra’s zijn afgestoken’, staat op de Facebookpagina van de politie.


Oproep

‘Wij weten ook dat er voorbijgangers liepen op het moment van de ontploffing. Wij zijn op zoek naar de voorbijgangers die langs de woning zijn gelopen en de cobra's naast hun zagen/hoorden ontploffen. Ben jij dit geweest of weet je wie dit is geweest? Bel met 0900-8844.'