Zeeverkenners uiten tegenover raadsleden hun zorgen over bezuinigingen op het welzijnswerk. | Foto: pr
Zeeverkenners uiten tegenover raadsleden hun zorgen over bezuinigingen op het welzijnswerk. | Foto: pr Foto: pr

CDA, CU en PvdA in gesprek met Zeeverkenners Katwijk

Ingezonden n

Vorige week kregen Jacco van Duijn (CDA), Ben van der Plas (ChristenUnie) en Tom Reedijk (PvdA) een uitnodiging van Sam van Wijk, Erwin Jonker en Mark Ruis van de katwijkse Zeeverkenners om in gesprek te gaan over de toekomst van het welzijnswerk in Katwijk. Ze maken zich zorgen over de voorgestelde bezuinigingen en Jacco, Ben en Tom zijn graag bereidt om hierover van gedachten te wisselen.


Zeeverkenners Sam, Erwin en Mark geven aan dat het belangrijk is voor jongeren om een plek te hebben waar ze leren avonturen te beleven, activiteiten te organiseren en vooral plezier te hebben. Voorzitter Erwin geeft aan: ‘Er is veel animo om bij de Zeeverkenners te gaan. De wachtlijsten zijn ongeveer 2 jaar voordat je bij ons terecht kan. De kinderen en jongeren leren samen te werken en samen plezier te maken. Onze jongeren groeien vaak door tot vrijwilligers en daarin zie je dat het groepsgevoel bij de scouting groot is. Dit maakt ons een sterke vereniging’.

Toch zijn er zorgen over het voortbestaan van de scouting in Katwijk, omdat er vanaf 2022 bezuinigingen staan gepland. De voorgestelde bezuinigingen zouden inhouden dat 33% van de subsidie van het vrijwilligersdeel van jeugd- en jongerenwerk wordt gesaneerd. Jacco, Ben en Tom onderschrijven dat dit een fors aandeel is en dat hierover het laatste woord nog niet is gezegd.


Zorgen

De bezuiniging op het welzijnswerk moet niet het voortbestaan van belangrijke clubs en organisaties in gevaar brengen.

Sam geeft aan dat er in het vrijwilligerswerk veel jongeren met problemen op een laagdrempelige manier worden geholpen, dus zonder professionele hulpverlening.

‘Dit is vaak beter voor de jongere, maar vreet energie van vrijwilligers. We moeten door bezuinigingen niet de vrijwilligers overwerkt laten raken, want dan haken ze af.’ Het belangrijkste punt wat de zeeverkenners meegeven is dat we de bezuiniging eerst goed moeten onderzoeken voordat we definitief minder geld gaan uitgeven aan welzijnswerk.

Hoe de geplande bezuinigingen van 2022 eruit komen te zien is nog niet bekend. Dit zullen Jacco, Ben en Tom navragen bij de wethouder.


Raadsvergadering bezuinigingen

Het bezoek aan de Zeeverkenners is goed geweest om gedachten te wisselen over het jeugd- en jongerenwerk.

CDA, ChristenUnie en de PvdA onderschrijven het belang van sterke verenigingen en zullen de voorgestelde bezuinigingen zeker aankaarten bij de volgende vergadering rond de bezuinigingen.



Vanavond in de gemeenteraad

Warmtenet Hoornes, verkoop vastgoed DSV en BIZ Zeezijde

Op de agenda van de gemeenteraad staan vanavond (donderdag 19 november) drie informatieve sessies en een debat op het programma. Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen vergadert de raadscommissie via een videoverbinding.


Tussen 19.30 en 21.15 uur luistert de raadscommissie naar de opvattingen van de inwoners over de aanleg van warmtenet Hoornes 1e fase.

Het project Hoornes Aardgasvrij onderzoekt de realisatie van een warmtenet in de wijk Hoornes met inzet van thermische energie uit oppervlaktewater als alternatief voor aardgas. Het college vraagt de raad om een warmtenet aan te leggen voor minimaal 500 woningen in het deelgebied Kalkoven, waarbij de bewoners en belanghebbenden in Kalkoven met hun deelname bepalen of het warmtenet er komt.

Het college vraagt de raad om voor dit project een budget beschikbaar te stellen van € 4,2 miljoen.

De raadscommissie debatteert tussen 21.30 en 22.30 uur over de uitgangspunten voor de transitievisie warmte en de lokale energiestrategie. In het Nationale Klimaatakkoord van 2018 is vastgelegd dat gemeenten uiterlijk 31 december 2021 een transitievisie warmte moeten vaststellen.

Daarnaast moet ook de regionale energiestrategie volgend jaar worden vastgelegd in lokaal beleid; in Katwijk noemen we deze uitwerking de lokale energiestrategie. Het college vraagt de raad om de uitgangspunten vast te stellen voor de transitievisie warmte en voor de lokale energiestrategie.


Verkoop vastgoed DSV

Tussen 19.30 en 21.00 uur laat de raadscommissie zich informeren over de mogelijke verkoop van onderdelen van het vastgoed van DSV. Vanwege de te verwachten verhoging van overdrachtsbelasting bij verkoop van vastgoed per 1 januari 2021 (van 2% naar 8%) heeft DSV verzocht om versnelde besluitvorming.

Bedrijveninvesteringszone Katwijk Zeezijde

De raadscommissie laat zich tussen 22.30 en 23.30 uur informeren over het initiatief van de ondernemers in Katwijk Zeezijde om een bedrijveninvesteringszone (BIZ) te starten.

Hierbij betalen alle ondernemers in een afgebakend gebied een jaarlijkse bijdrage van € 695 tot € 1750 voor activiteiten in de openbare ruimte en op internet, die zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid of de veiligheid in het gebied of de ruimtelijke kwaliteit of de economische ontwikkeling van het gebied. Het college stelt de raad voor de verordening die dit regelt vast te stellen.


Vergadering volgen

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten.

De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl.


De sessies over Warmtenet Hoornes en over Energie en warmte zijn ook te zien via RTV Katwijk.