De Groen van Prinstererschool (links) aan het Marktplein in Katwijk aan Zee. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
De Groen van Prinstererschool (links) aan het Marktplein in Katwijk aan Zee. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Amendement KiesKatwijk en D66:

'Onderzoek nieuwbouw bibliotheek/K&O samen met Groen van Prinstererschool'

De fracties van KiesKatwijk en D66 komen volgende week donderdag in de gemeenteraadvergadering met het amendement om onderzoek te doen naar nieuwbouw voor het cultuurbedrijf (bibliotheek en K&O) in combinatie met die van basisschool Groen van Prinstererschool naast het Marktplein in Katwijk aan Zee.


Ralf Boland (D66) en Jaap Haasnoot (KiesKatwijk) doen dat voorstel tijdens de oordeelsvormende raadsbijeenkomst, waar het gaat over het beoogde nieuwe Cultuurbedrijf door samenvoeging van eerst Bibliotheek Katwijk en Volksuniversiteit K&O, waarbij mogelijk later ook Muziekschool Katwijk zich aansluit.

Het college van burgemeester en wethouders doet het voorstel om dat nieuwe Cultuurbedrijf te vestigen in Dorpshuis De Burgt in Rijnsburg met bibliotheekfilialen in het Dorpshuis Valkenburg en op het Emmaplein in Katwijk aan Zee. Gebruik van de Burgt als hoofdvestiging levert vanuit medewerkers en ondernemers in dat Dorpshuis en Dorpskantoor veel weerstand (zie elders deze krant). Ook de wijkraden Katwijk aan de Rijn en Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) hebben daar vraagtekens bij.


Met hun voorstel opteren beide raadfracties voor nieuwbouw op de locatie aan de Piet Heinlaan in plaats van gebruik van de Burgt. Ook bibliotheekdirecteur Jan Klerk en K&O-voorzitter Leen de Best prefereren nieuwbouw, maar schikten zich in de keus van het college om de Burgt aan te wijzen als hoofdvestiging.

Haasnoot en Boland verwachten dat die gecombineerde nieuwbouw veel voordelen kan opleveren: financieel, cultureel en maatschappelijk. ‘Een kwestie van creatief denkwerk en het combineren van verschillende huisvestingsvraagstukken’, zegt Boland over het voorstel. Hij wijst daarbij op de ‘enorm grote opgave voor de onderwijshuisvesting in de komende jaren’.


Kansrijk

Het huidige collegevoorstel is niet optimaal, vinden Boland en Haasnoot, die eerder het Markplein als nieuwbouwlocatie voor het cultuurbedrijf opperde. Dat kreeg toen geen steun in de gemeenteraad. Het huidige plan is ‘veel kansrijker’, vindt Haasnoot. Een ‘win-winsituatie’ nu het gecombineerd wordt met nieuwbouw van de basisschool, die op termijn op de nominatie staat voor nieuwbouw.

De combinatie van scholen met bibliotheken (en andere maatschappelijke functies) is momenteel een zeer gangbaar en populair concept elders in Nederland, meldt de toelichting op het amendement en daarbij wordt gewezen naar voorbeelden in bijvoorbeeld Nijkerk, Nieuwkoop, Groningen en Klazienaveen.


Ook is naar de mening van beide raadsleden ‘nieuwbouw te allen tijde beter, minder problematisch en kosteneffectiever dan het verbouwen van oude gebouwen die voor geheel andere doeleinden zijn gebouwd. Met nieuwbouw kun je het in één keer goed doen en hoef je geen geld te besteden aan bouwkundige problemen in verband met de te wijzigen functie of ouderdom. De levensduur zal waarschijnlijk ook langer zijn’.

Nieuwbouw van de Groen van Prinstererschool mag overigens niet leiden tot vertraging van nieuwbouw bij andere scholen, vinden beide raadsleden. Daarom staat dat ook nadrukkelijk benoemd in het voorstel.


Versnipperd

Haasnoot wijst er verder op dat het huidige collegevoorstel niet voldoet aan het eerder genomen raadsbesluit, dat uitgaat van een nieuw kennis- en cultuurcentrum in Katwijk aan Zee. ‘De raad heeft zich uitgesproken voor een nieuw cultuurcentrum en heeft daar ook geld voor gereserveerd. Het college komt nu met een versnipperde oplossing ’ De geopperde nieuwbouw in combinatie met de school voldoet wel aan de opdracht die de gemeenteraad eerder aan het college heeft meegegeven.


De raadsleden benadrukken er in het amendement op dat onderzoek binnen enkele maanden - drie tot vier - duidelijkheid moet geven. ‘Wij dragen de bibliotheek en cultuur een warm hart toe en willen als geen ander geen vertraging in dit dossier', benadrukt Boland, ‘maar het voorstel is té kansrijk om het niet te onderzoeken'.