Kinderen mogen voor zichzelf opkomen. | Foto: pr
Kinderen mogen voor zichzelf opkomen. | Foto: pr Foto: pr

Ondernemersdag071 met wethouder Jacco Knape

De vierde online editie van Ondernemersdag071 wordt op donderdag 26 november gehouden. Dit keer staan er een vijftal onderwerpen centraal en een terugblik op de Week van de Ondernemer in Leiden.


Ook dit keer komen ondernemers uit de regio aan het woord: wat houdt hen bezig, welke acties ondernemen zij, welke steun is voorhanden en hoe houden zij het vol? Het expertpanel neemt de kijkers mee in de laatste economische ontwikkelingen.

Wethouder Jacco Knape van Katwijk is samen met wethouder Yvonne van Delft van Leiden te gast in de studio om een toelichting te geven op gemeentelijke inspanningen voor een sterke economie. Vanuit de overheid wordt er aan ondernemers ondersteuning geboden, maar ook gemeenten zitten niet stil. Diverse crisisteams zijn in actie gekomen.


Aanmelden kan via www.ondernemersdag071.nl.



Week van respect                op Sjaloomschool

Op de Sjaloomschool in Katwijk is er vorige week veel nagedacht over het thema respect. Vanuit de methode Kanjertraining zijn extra lessen aangeboden omtrent dit thema. Spreker Patrick van der Laan kwam langs om dieper in te gaan op dit onderwerp. Met de groepen 6, 7 en 8 dacht hij na over respect in ons leven, in ons denken en hoe we mogen zijn, meldt de Sjaloomschool.


Het verhaal van Patrick ging over zijn leven, het overlijden van zijn moeder op jonge leeftijd en de zoektocht toen hij dertig was naar zijn vader. In zijn leven ontstond een worsteling hoe om te gaan met anderen en hij vertelde dat dit vaak niet op een eerlijke respectvolle manier ging.

‘Geloof bracht voor mij uitkomst en veranderde mijn leven. Respectloos omgaan met mensen was niet langer normaal voor mij, respectvol omgaan en liefhebben kwam daarvoor in de plaats’, zegt Patrick. In de aula deden de kinderen uit onze bovenbouwgroepen de activiteit ‘over de streep’. Hierin projecteert een gespreksleider een stelling en kiezen leerlingen ervoor om over een streep te wandelen. Op basis van de gemaakte keuzes ontstonden gesprekken op een later moment in de klas.


Hoe nu verder?

De school heeft hier nu een week extra aandacht aan gegeven, maar dit betekent niet dat het hierbij blijft.

Tijdens de judolessen van Jos Lootens maakten de kinderen deze week vanaf groep 3 ook al kennis met het feit dat pesten niet wordt getolereerd. Kinderen mogen voor zichzelf opkomen en daarom is het handig als de leraar vaardigheden gebruikt om kinderen te leren dat respect niet een kwestie van macht is maar aan elkaar gegeven moet worden. De judolessen zullen de komende weken worden voorgezet in sporthal Cleijn Duin.