Verschaling aan voorzieningen in Katwijk-Rijn

De Wijkraad Katwijk aan den Rijn is geen voorstander van verplaatsing van de hoofbibliotheek en K&O naar Dorpshuis de Burgt in Rijnsburg. De wijkraad geeft de voorkeur aan een meer centrale hoofdvestiging, waarbij het voormalige ID College aan de Jan Evertsenlaan in Katwijk aan Zee een ‘aanvaardbare optie’ is.


‘Maar wellicht zijn er nog andere mogelijkheden’, reageert de wijkraad op de voorgestelde verplaatsing.

In Katwijk-midden bevinden zich immers reeds meerdere centrale voorzieningen zoals sporthal Cleijn Duin, het politiebureau, het zwembad, het marktplein en de muziekschool en het gebied is uitstekend bereikbaar vanuit de kernen Katwijk Noord, Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn.


De wijkraad constateert dat er in het Rijndorp de laatste jaren een verschraling gaande is aan openbare voorzieningen. In 2013 werd besloten de bibliotheek aan de Fresiastraat te sluiten, vorig jaar sloot wijkvereniging Koestal-Overduin haar deuren en aan het eind van dit jaar stopt ook wijkvereniging de Molenwijk met haar activiteiten.


‘Logisch gevolg is dat Katwijk Binnen voor het organiseren van culturele activiteiten vanuit bieb, Welzijnskwartier of K&O niet voor de hand ligt en dat inwoners van onze kern moeten uitwijken naar de dorpshuizen of biebvestigingen in de andere kernen. Wij hebben daarom met verbazing gelezen dat de wethouder het weliswaar belangrijk vindt dat elke wijk een culturele voorziening heeft, maar toch de voorkeur geeft aan een variant waarin Katwijk aan den Rijn het zonder kernversterkende culturele voorziening moet doen.’


De wijkraad ondersteunt daarom de wens van bibliotheek en K&O voor ‘een sterke centrale vestiging op een locatie die vanuit meerdere kernen goed bereikbaar is’. Ook wil de wijkraad in gesprek met het college om de mogelijkheden te onderzoeken om vanuit het toekomstige cultuurbedrijf tot een doorlopend cultureel aanbod in Katwijk aan den Rijn te komen.


Vissers weer thuis

Drie Katwijkse vissers zijn na vier maanden verplicht verblijf in Namibië weer terug. Dat meldt weekblad Visserijnieuws afgelopen vrijdag. De drie werden beschuldigd van het illegaal dumpen van vis in zee en van bedreiging en intimidatie van een vrouwelijke visserij-inspecteur.

De Katwijkers zijn werkzaam bij rederij Cornelis Vrolijk en visten op de L1455 ‘Cornelis Vrolijk Fzn’ in Namibische wateren. Bij binnenkomst in Walvisbaai, waar de vislading altijd wordt gelost, deed de visserij-inspecteur aangifte van de vermeende misdrijven.

De zaak werd, vanwege corona, pas eind oktober en begin november bij de rechtbank behandeld. Al die tijd mochten de drie Katwijkers niet het land uit in afwachting op de uitspraak.

Begin vorige week oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs was voor de illegale dumping. Nadat ook de aantijgingen over bedreiging en intimidatie door de aanklager werden ingetrokken, konden de drie vissermannen na vier maanden eindelijk naar huis.