Biebsluiting ‘onbegrijpelijk en niet wenselijk’

Ingezonden n

In reactie op de plannen van het college om de hoofdbibliotheek (en K&O) naar De Burgt in Rijnsburg te verhuizen met sluiting van onder andere de Hoornesbibliotheek.


Een en ander is begrijpelijk, maar één punt echter niet: er wordt zo te lezen niet uitgegaan van het publiek dat de bibliotheek moet kunnen bereiken. Er wordt alleen maar uitgegaan van het belang van de gemeente: herverdeling van panden en de financiën. Allemaal begrijpelijk, doch er wordt niet gekeken wat de consequenties van deze plannen zijn voor de bezoekers van de bibliotheek: kinderen, gezinnen, de ouderen... en die consequenties zijn groot.

Met name de sluiting van de bieb in de Hoornes is in dit opzicht onbegrijpelijk en niet wenselijk: de bieb aldaar is meer dan alleen boekenuitleen, het geeft ook de gelegenheid tot groepsactiviteiten voor jeugd en volwassenen. Dat vervalt allemaal, respectievelijk wordt verplaatst. Er wordt blijkbaar zonder meer vanuit gegaan dat de mensen uit de Hoornes gemakkelijk naar Rijnsburg gaan, of naar het Emmaplein. Dat is een misvatting, omdat het wijkgebeuren weg is gehaald. Bovendien is het erg onpraktisch, gezinnen, kinderen en ouderen zullen alleen al vervoer nodig hebben om 'even' naar de bieb te gaan...

En bedenk ook nog eens dat de wijk Katwijk Noord steeds groter is geworden, en groter wordt met de huidige nieuwbouw. Katwijk Noord is numeriek een groot gebied van Katwijk geworden, doch wordt niet bediend met de faciliteiten van de andere wijken.

Samengevat: de plannen zijn logisch, doch denk ook aan de bezoekers en laat de bieb in de Hoornes open.


Thea Deckers, Katwijk


Lastige handhaving

De handhaving op het parkeren van bedrijfsbusjes in woonstraten is best lastig.


Dat blijkt uit de beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op vragen vanuit de gemeenteraad. De raad had gevraagd of handhaving daarop ‘verscherpt’ kan worden, omdat er sprake zou zijn van overlast. De gemeentelijke afdeling Handhaving laat weten ‘er alles aan te doen om zo scherp mogelijk te handhaven op het parkeren van bedrijfsbusjes binnen de juridische kaders’. In Katwijk geldt volgens de APV een verbod voor bedrijfsbusjes langer dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter om te parkeren binnen de bebouwde kom. Bovendien moet er sprake zijn van ‘aantoonbaar gevaar of hinder’ voordat de Openbaar Ministerie overgaat tot het opleggen van een boete.

Die overlast moet door de handhaver duidelijk worden omschreven in het proces verbaal. Dat kan bijvoorbeeld als het voertuig voor een raam is geparkeerd, op een parkeerplaats waarop dubbel geparkeerd wordt of op een parkeerplaats staat, waarbij het voertuig buiten de parkeerplaats uitsteekt.


Voor kleinere bedrijfsbusjes geldt dat verbod niet en daarop kan niet worden gehandhaafd.