Lies van Beelen met haar boek. | Foto: pr
Lies van Beelen met haar boek. | Foto: pr Foto: pr

Digitaal in het Katwijks Museum

Presentatie boek ‘Terug naar de Hoornes, een wijk om van te houden’

In Katwijk vinden grote veranderingen plaats. Overal in ons dorp liggen wegen open, wordt er gegraven, rioleringen vervangen, glasvezelkabel aangelegd en zijn er omleidingen. En alles tegelijk. Zo ook in de wijk Hoornes, als voorbereiding op een aantal grote projecten die de gemeente Katwijk in gedachten heeft. ‘Hoornes Aardgasvrij’ is daar wel het meest omvangrijke en kostbaarste project van.


Maar niet alleen Hoornes Aardgasvrij. Ook voor een aantal andere projecten van de gemeente Katwijk is de wijk Hoornes als ‘proeftuin’ aangewezen zoals bijvoorbeeld onderdelen uit de ‘Omgevingsvisie’ en ‘Integraal Gebiedsgericht Werken’. Hierdoor zal de wijk in de toekomst naar verwacht sterk veranderen.


Enkele van deze verandering zijn intussen gerealiseerd of in gang gezet. Flats langs de Hoorneslaan Noord-Oost zijn gesloopt en opnieuw gebouwd, net zoals de Duinrand. Flats achter de Hoorneslaan zijn of worden binnenkort gesloopt. Oeverpolder is vergevorderd en zal binnenkort de eerste bewoners herbergen. De Koningin Julianabrug wordt vervangen. De Biltlaan is opgeknapt. En zo zijn er veel zaken te noemen.

De wijk Hoornes is nog een relatief jonge wijk. De eerste paal, om van een agrarisch gebied woongebied te maken, ging op 13 april 1962 de grond in. Een nog jonge wijk zonder geschiedenis? De Katwijkse Lies van Beelen vindt van niet en zette die geschiedenis op papier. Het boek ‘Terug naar de Hoornes, een wijk om van te houden’ is klaar en wordt volgende week dinsdag 24 november om 20.00 uur gepresenteerd in de Rabozaal van het Katwijks Museum door wethouder Jacco Knape.


Vanwege het coronavirus kunnen daar geen gasten bij aanwezig zijn, maar u kunt de presentatie digitaal volgen vanaf 19.55 uur via YouTube, zoeken naar boekpresentatie Hoornes. Het boek is te bestellen via

liesvanbeelen@ziggo.nl



Máxima verrast 's Heeren Loo met bezoek

Cliënten en medewerkers van ’s Heeren Loo Noordwijk kregen deze week onverwachts bezoek van koningin Máxima. Ze kwam zich informeren over de impact die corona heeft op de beleving van mensen met een verstandelijke beperking en de zorg en begeleiding die de medewerkers in deze moeilijke omstandigheden al lange tijd verlenen.

De koningin heeft uitgebreid gesproken met een aantal medewerkers. Onder hen ook begeleiders van cliënten die met corona besmet zijn geweest. Ageeth Ouwehand, namens de raad van bestuur, directeuren Fleur Drexhage en Greet Houtekamer, namens het woonzorgpark en de regio Zuid-Holland, en manager Sabine van der Meij vanuit Advisium Noordwijk, hebben ook deelgenomen aan de gesprekken.



Expo in DUNAatelier gaat weer open

Juist toen een nieuwe tentoonstelling was ingericht onder de titel ‘Land’ werden nieuwe coronamaatregelen uitgevaardigd. Ook het DUNAatelier moest de deuren sluiten.


Gelukkig is nu aangekondigd dat de sluiting kan worden opgeheven. Het DUNAatelier opent haar deuren weer vanaf 20 november op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13.30 en 16.30 uur. Toegang is gratis, de schilderijen zijn te koop.


Veranderingen

Door de tijdelijke sluiting zijn veranderingen in de tentoonstellingsagenda aangebracht. De huidige expositie blijft tot 10 januari te zien. Het tweede deel ‘Stad’ wordt in april geopend.


In verband met corona mogen acht bezoekers tegelijk naar binnen (1,5 m afstand). De penselen bij de ingang geven aan hoeveel mensen er nog naar binnen kunnen (1 penseel per persoon). Daar is een looproute gemaakt, bij de ingang staat desinfectans voor de handen. Het DUNAatelier is te vinden op het Duinplein, Boulevard Zeezijde 31, tegenover de Vuurbaak.

Het DUNAatelier is vanaf morgen weer open. | Foto: pr