In eendenkroos zitten stoffen om bloemen en planten goed te laten groeien. | Foto: Blue City.
In eendenkroos zitten stoffen om bloemen en planten goed te laten groeien. | Foto: Blue City. Foto: Blue City

Overtollig eendenkroos mooie kans voor meer groen in dorp en stad

Overtollig eendenkroos is een kans voor gemeenten om verder te vergroenen. In het waterplantje zitten stoffen om bloemen en planten goed te laten groeien.


Studenten en startups zijn daar achter gekomen via de Circular Challenge van BlueCity. De provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Rijnland hadden de studenten en ondernemers uitgedaagd na te denken over een nieuwe bestemming voor eendenkroos.

Eendenkroos veroorzaakt nu vaak stank en houdt licht en zuurstof tegen. Daardoor wordt de waterkwaliteit slechter.

Gemeenten en waterschappen verwijderen het kroos nu alleen bij overlast. Dat is kostbaar en het waterplantje verdwijnt als afval. Nu blijkt dat in eendenkroos veel eiwit en zetmeel te zitten. Planten en bloemen kunnen daardoor goed groeien.


Door het kroos samen te persen tot een tegel en daar bloemzaadjes aan toe te voegen, is het gemakkelijk te gebruiken in gemeenten. De tegels zijn neer te leggen in perken die er al zijn, maar kunnen ook stenen tegels vervangen.


Dat is hard nodig nu het steeds vaker regent en we meer te maken hebben met extreme hitte. De bloemen die uit de tegels groeien zorgen voor meer biodiversiteit en groen in een gemeente.

De komende tijd zullen de ontwikkelaars verder onderzoek doen hoe de ‘kroostegel’ een plekje in de straten kan krijgen. Doel is in het voorjaar de eerste tegels te kunnen leggen in de Rotterdamse wijk Reyeroord.


Circulaire samenleving

De provincie zet zich op diverse manieren in voor een duurzame en circulaire samenleving. Het goed benutten van groene reststromen is daarbij een van de aandachtspunten.


Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra: ‘Iets wat we nu zien als afval, kan juist een waardevolle grondstof zijn. Om dat te ontdekken moet je als overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven samenwerken. Dat blijkt nu ook weer. Ik ben er trots op dat we de innovatiekracht van Zuid-Holland op deze manier kunnen verzilveren.’




Grijze zeehond

Zeehonden op het Katwijkse strand zijn geen bijzonderheid. Maar de zeehond die afgelopen zaterdag op het zuidstrand lag uit te rusten wel.


Dat was een grijze zeehond, herkenbaar aan de lange snuit. De grijze zeehond, ook wel kegelrob genoemd, is groter dan de gewone zeehond. Normaal te vinden in de Waddenzee en rond de Schotse eilanden en langs de Britse kust. Waarschijnlijk heeft deze een verkeerde afslag genomen.

| Foto: pr






Exotische muurhagedis                op krop sla

Bij de Dierenambulance en Vogelasiel regio Leiden is vorige week dinsdag een heel bijzondere hagedis opgehaald. Het diertje, een Tarentola, is in Rijnsburg aangetroffen na een rit op een partij sla vanuit Spanje. Het dier wordt ook wel Zuid-Europese muurhagedis genoemd. De dierenambulance heeft zich ontfermd over het dier aangezien het zichzelf niet kan redden in ons klimaat. Het diertje werd geplaatst in een warmtekast van het vogelasiel.

Woensdag is het dier naar de Reptielenopvang Zwanenburg gebracht waar ze er verder voor zullen zorgen.

Afbeelding
Afbeelding