Afbeelding
Foto: Jaap Vink

Acrobaat met pluimstaart

Soepel, acrobatisch en ook erg mooi zijn ze, met hun prachtige roodbruine vacht, grote ogen en volle pluimstaart. Ook bij ons zijn Eekhoorns met een beetje geluk en geduld te zien, met name in de binnenduinrandbossen. Maar voor hoe lang nog?


Rode Lijst

Het was schrikken toen deze maand de herziene Rode Lijst van de Nederlandse zoogdieren bekend werd. Het eens zo talrijke konijn bijvoorbeeld staat, samen met onder meer de haas, in de categorie ‘gevoelig’. De aantallen zijn sinds 1950 met maar liefst 60-70 procent geslonken. De Eekhoorn valt nu nog in de categorie ‘thans niet bedreigd’, maar als de in deze eeuw geconstateerde forse achteruitgang doorzet dan zal dat ook niet lang meer duren.


Panbos

Zonder twijfel de beste plek om Eekhoorns te zien bij ons is het Panbos, maar ook in andere bosopstanden van Berkheide worden ze regelmatig gezien. Ze houden van wat oudere naaldbomen en loofbomen. In deze tijd van het jaar eten ze zich lekker vol om beter de winter door te kunnen komen, en zijn ze ook druk bezig met het aanleggen van voorraden eikels (die zijn er genoeg dit jaar!), beukennootjes en zaden. Een echte winterslaap houden ze niet, maar ze slapen ’s winters wel lekker lang uit in hun zelfgebouwde boomnesten.


Havik

Het ouder worden van de bossen in Nederland zou de Eekhoorn in de kaart moeten spelen, maar doet dat gezien de geconstateerde achteruitgang dus niet. Vijanden van de Eekhoorn zijn onder meer de Boommarter (neemt toe in Nederland en heeft zich ook al in Berkheide gevestigd) en de Havik (de laatste decennia toegenomen in Nederland). Ook katten pakken wel eens een Eekhoorn, en dan is er ook nog het verkeer dat slachtoffers maakt.


Exoot

De Eekhoorn komt voor in vrijwel heel Europa en Azië. In het Verenigd Koninkrijk was de soort ooit ook algemeen, maar nu niet meer. De grotere en brutalere Grijze Eekhoorn, een ingevoerde exoot uit Noord-Amerika, heeft de oorspronkelijk Eekhoorn teruggedrongen naar enkele uithoeken waar de grijze rivaal nog niet is doorgedrongen. Laten we hopen dat in Nederland afdoende maatregelen worden genomen als ook hier deze dominante Amerikaanse in de natuur opduikt.


Dit is aflevering 72 van deze column. De eerste 52 afleveringen zijn onlangs gebundeld in het boek Berichten uit Berkheide, dat verkrijgbaar is bij boekhandels in Katwijk, Wassenaar, Voorschoten en elders in de regio.


Gijsbert van der Bent en Gerrit van Ommering


Eekhoorn. | Foto: Jaap Vink.