De voormalige Casa Cara (Tramstraat) wordt nog steeds verbouwd; de appartementen erboven zijn klaar. | Foto: RD
De voormalige Casa Cara (Tramstraat) wordt nog steeds verbouwd; de appartementen erboven zijn klaar. | Foto: RD Foto: RD

Woningbouw Casa Cara klaar, maar vergunning wankelt

De zes appartementen voor starters en senioren boven de voormalige dancing Casa Cara aan de Tramstraat zijn intussen bewoond. Maar bij de Raad van State zijn intussen twijfels gerezen over de omgevingsvergunning voor dit project. Dit bleek vorige week donderdag tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag.


Door Adrie van der Wel,
Rechtbankverslaggever

De gemeente verleende de vergunning in afwijking van de regels en werd daarna teruggefloten door de Haagse rechtbank. Een aanvullend parkeeronderzoek van de gemeente trok de rechtbank uiteindelijk toch over de streep. Maar een buurtbewoonster nam daar geen genoegen mee. De Raad van State behandelt nu haar hoger beroep.


Haar advocate stelde bij de Raad dat de buurtbewoonster niet tegen de bouw van de appartementen is. Maar ze maakt zich wel kwaad over de parkeeroplossing die de gemeente heeft gevonden.


Daarvoor week de gemeente al af van het principe dat bij nieuwe bouwprojecten parkeren op eigen terrein moet zijn geregeld. Dat is bij dit perceel in de Tramstraat niet mogelijk. Volgens de gemeente kunnen de nieuwe bewoners wel terecht in parkeergarages in de omgeving, zoals twee in een ander deel van de Tramstraat en de parkeergarage aan de Boulevard. Maar al die parkeergarages liggen op een afstand van meer dan 100 meter en dat is in strijd met het parkeerbeleid dat de gemeente hanteert.



'De parkeer-vergunningen geven geen garantie voor een plek op straat'

De gemeente schoof ook dit beleid aan de kant met het argument dat de parkeergarages voldoende vrije plekken hebben. De bezettingsgraad ligt daar ver onder de norm die de gemeente hanteert. Aanvankelijk keurde de rechtbank de berekening van het aantal vrije plaatsen af, maar een aanvullende berekening werd wel geaccepteerd.


De advocate stelt dat die nieuwe berekening ook niet deugt. ‘Er is geen rekening gehouden met het autoluw maken van het centrumgebied tijdens dat onderzoek. Daardoor werd de parkeerdruk in de omgeving nog groter.’

Daarnaast zou de gemeente geen rekening hebben gehouden met de parkeervergunningen die de bewoners van de zes appartementen kunnen krijgen voor parkeren in de straat. Dat maakt het volgens de advocate niet aannemelijk dat de bewoners hun auto in een parkeergarage zetten. Dat is volgens haar ook veel te duur. Een abonnement in de parkeergarage zou al bijna 500 euro per jaar kosten. Een vergunning voor parkeren in de straat maar 20 euro.


Ook de raadsvoorzitter toonde haar twijfels. Het aanvullende onderzoek bood volgens haar onduidelijkheden. ‘Die roept vragen op. Wat staat daar nu in?. Ik moet kijken waar dit toe leidt.’


‘De parkeervergunningen geven geen garantie voor een plek op straat’, meldde een woordvoerder van de gemeente. ‘Als de parkeersituatie al zo onder druk staat, dan moet je dus uitwijken naar de parkeergarage.’ Hij meldde ook dat de gemeente het niet nodig vond om voor de bewoners van de appartementen een plek in de parkeergarage te reserveren. Eerder had de gemeentelijke bezwarencommissie al op die oplossing gewezen. Volgens de buurtbewoonster komt de houding van de gemeente erop neer dat de bewoners het zelf maar moeten uitzoeken.


De Raad doet over zes weken uitspraak.



VVD: verhoging toeristenbelasting ‘ongepast’

Ingezonden n VVD


Tot grote verbazing vernam de Katwijkse VVD recent dat het college de tarieven voor de ondergrond van strandhuisjes én de toeristenbelasting flink wil verhogen, op een moment dat de toeristische sector het buitengewoon zwaar heeft en de inkomsten behoorlijk zijn teruggelopen.


Waar we juist nu naast onze hardwerkende ondernemers zouden moeten staan, geeft het college van CDA, SGP, ChristenUnie en GemeenteBelangen hen nog een trap na.

Per strandhuisje wordt het tarief volgens de plannen verdrievoudigd, van €1250,- naar €3750,-. Ook de toeristenbelasting wordt meer dan verdubbeld. Voor een camping komt dit bijvoorbeeld neer op een verhoging van €1,17 naar €2,50 per nacht.


Terecht is de toeristische sector ‘not amused', zo bleek vorige week bij een inspraakavond naar aanleiding van de voorgestelde belastingverhogingen. VVD-raadslid Bastiaan Zuyderduyn vindt het onbegrijpelijk dat deze sector nu zo hard wordt aangepast. ‘Dit is echt zeer ongepast. Terwijl voorgesteld wordt om de gemeentelijke organisatie weer eens uit te breiden, worden aan de andere kant deze ondernemers met forse belastingverhogingen geconfronteerd. Bij sommigen staat het water echt aan de lippen en kan dit wel eens de genadeklap worden. De gemeente Katwijk moet eerst kritisch naar haar uitgaven kijken voor deze rigoureuze maatregel wordt ingevoerd. Voor mij is dit niet uit te leggen.'