Afbeelding
Foto: Katwijks Museum

B.J. Blommersstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.


Door Aad van Duijn

In het naoorlogse woningbouwgedeelte tussen Boulevard en het Duinpand, vlak bij de Willy Sluiterstraat, loopt de B.J. Blommersstraat. Blommers is een in zijn tijd al internationaal gewaardeerde schilder die leefde van 1845 tot 1914 en in Katwijk kwam werken. Hij liet eerst een atelier bouwen waar hij in de zomermaanden vertoefde, vanwege het authentieke karakter van het vissersdorp en het feit dat hij hier makkelijk modellen vond.

Blommers verafschuwde de mondaine ontwikkelingen in Scheveningen, zeker na de bouw van de ‘wandelpier’. Vandaar dat hij een deel van het jaar in ons dorp ging wonen op de plaats waar eerder de Duitse schilder Stengelin gehuisvest was. De hechting met Katwijk was groot, want ook zijn schoonzoon, de bekende kunstschilder Jan Zoetelief Tromp (hij stierf in 1947), werkte in het vissersdorp. Van beide schilders hangen werken in het Katwijks Museum.

De Blommersstraat kruist de Koninginneweg en grenst aan een gedeelte van de witte (bejaarden-)huisjes bij de Oude Kerk.


Bernard Johannes Blommers wordt gerekend tot de vroege schilders uit de Haagse School. Hij kreeg als jongvolwassene een opleiding tot lithograaf. Dat paste bij de werkzaamheden van de drukkerij die zijn vader in Den Haag bezat. Zijn liefde was echter de schilderkunst, zodat hij koos voor een opleiding aan de kunstacademie. Hij ontmoette nu bekende schilders, zoals Jozef Israëls, met wie hij levenslang bevriend bleef.


Bekend is Blommers onder andere vanwege duinlandschappen en zeegezichten en het deel van Panorama Mesdag waaraan hij werkte.

Afbeelding