Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Ha Daan,


Als Katwijk een dorp geweest was in Amerika, hoe zouden dan de stemverhoudingen liggen? Hoeveel Katwijkers zouden op Biden gestemd hebben en hoeveel op Trump? Misschien toch wel de meeste op de laatste. Want Katwijkers doen het liefst hun grenzen op slot. Ze zijn daar al best ver mee gekomen, getuige mijn relaas van een paar weken geleden over de queeste om het zeedorp binnen te komen. Het was niet alleen de Julianabrug die ze ertussenuit gehaald hadden, ook de binnenwatering was van een slagboom voorzien, eentje die in de oorlog niet zou hebben misstaan bij een controlepost van degenen die ons ja damals overheersten.


We weten (We know…) dat Katwijkers soms niet veel van mensen van buiten moeten hebben, en dat ze daar zelfs in hun eigen taal een woord voor hebben: vreemde. Het staat zelfs in hun eigen woordenboek. Dat is ook al zo eigenheimerig, een eigen taal en een eigen woordenboek. Maar dat vreemde, het komt erg xenofobisch over, maar het is misschien ook iets van verlegenheid hoor, dat zou kunnen. Daarnaast zijn Katwijkers ook nogal eigenwijs. Ze weten het altijd beter dan een ander. Je hoeft de sociale media er maar op na te slaan om de ongezouten mening van de dorpelingen te lezen. Overal hebben ze iets over op te merken. Nou ja, lang niet allemaal hoor. Maar er zijn erbij die dingen zeggen waar de honden geen brood van lusten. Lomp en bot. Wat dat betreft lijken die mensen wel een beetje op de vijfenveertigste patiënt van de Verenigde Staten. (Wát, schreef ik daar nou ‘patiënt’? Het zal een freudiaanse verspreking zijn geweest.) Soms zou je willen dat al die Katwijkers op een dag, laten we zeggen vrijdag 27 november aanstaande, na de vrijdagmarkt, allemaal tegelijk met een grote zwaai hun mobieltje in zee zouden gooien. Wat een rust zou dat geven. Het leven zou weer zo eenvoudig worden als jij beschrijft in je vorige mail. Het is een verschrikkelijk relaas, wat we daar lezen over die bomschuit die aan strand kwam. Maar het was wel overzichtelijk toen. De mensen wisten waar ze aan toe waren. Het bleef rustig, de mensen moesten het niet zo nodig allemaal fotograferen en filmen, en gelijk, liefst gisteren nog, doorgeven met hun mobieltjes. Want dat kon gelukkig nog niet. Een compleet andere wereld toen.


Zoals ik al zei: ik vermoed dat, als de tellingen kloppen en er niet gefraudeerd is, veel Katwijkers op de vorige president van Amerika gestemd zouden hebben, want ‘hij doet nou eenmaal wat-ie zegt’. Ja, dat is waar, en daar houden Katwijkers van, dat moet je ze nageven. Maar als-ie nou eens geen Donald Trump maar Cornelis Visser zou hebben geheten, Daan, zou jij dan denken dat hij vrijwillig het gemeentehuis zou willen verlaten?


Groeten van Martin



Dunea breidt waterwinning in duingebied Berkheide uit

Waterbedrijf Dunea is deze maand begonnen met de renovatie en uitbreiding van winning 6.2 in het Katwijkse duingebied Berkheide. Het heeft daar van de Omgevingsdienst Haaglanden ontheffing voor gekregen.


De uitbreiding is nodig voor het uitbreiden van de waterwinning in verband met de toenemende drinkwatervraag, laat een woordvoerder van het waterbedrijf weten.

De huidige winning levert nu zo’n 30 m3 water per uur, drinkwater voor zo’n 6.000 mensen. Na afronding van het uitbreidingsproject gaat de winning zo’n 130 m3 water per uur leveren, drinkwater voor zo’n 18.000 mensen (een derde van alle inwoners van Katwijk.


Rond de winning wordt de natuur klaar gemaakt voor het vormen van duingrasland. ‘Dat is open duinlandschap, zoals we dat van oudsher rond Katwijk kennen, met een afwisseling van natuurlijke lage duinbegroeiing van grassen en mossen, en kaal zand. In natuurbeschermingsjargon zijn dat ‘grijze duinen’, vernoemd naar de grijze gloed die er over deze open, zandige terreinen ligt vanwege de mossen die er groeien.’

Dat duingrasland kent een hoge diversiteit aan soorten, zoals vlinders, die in deze regio alleen in de duinen te vinden zijn. Op Europese schaal is dat duingrasland zeldzaam en heeft daarom prioriteit voor bescherming binnen het Natura 2000 netwerk. De Nederlandse duinen herbergen een groot deel van het Europese duingrasland en de doelstelling is dit te beschermen en uit te breiden.


Het duingrasland heeft te leiden onder een teveel aan stikstof dat uit de lucht neerslaat. Gevolg is dat het duingrasland dichtgroeit met hoge grassen en struiken oprukken, waardoor de duin-eigen soorten afnemen. Dunea en andere natuurbeheerders nemen hier maatregelen tegen, bijvoorbeeld door de duinen te laten begrazen door koeien en paarden.


In het project winning 6.2 worden de uitbreidingswerkzaamheden gecombineerd met herstel van duingrasland door oprukkende struiken te verwijderen.