Gemeente verlengt vergunning azc

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft bij de gemeente vergunning aangevraagd om het tijdelijk gebruik van het asielzoekerscentrum (azc) aan de Mientlaan in Katwijk te verlengen. De gevraagde verlenging loopt tot november 2024. Het college van burgmeester en wethouders stemt daarmee in.

Azc Katwijk is sinds 2008 gehuisvest in gebouwen van het voormalig marinevliegkamp Valkenburg. Ook de kantoorruimtes van het COA zijn ondergebracht in de voormalige kantoorgebouwen van de marine.

De opvanglocatie in Katwijk was vanaf de opening gericht op de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. In juli 2011 is deze locatie aangewezen als een van de eerste gezinslocaties in Nederland. In een gezinslocatie verblijven gezinnen die zijn uitgeprocedeerd.

Van 2014 tot 2016 heeft het azc tijdelijk dienstgedaan als regulier asielzoekerscentrum. De opvanglocatie had toen tijdelijk 1.170 bewoners. Het huidige azc heeft een opvangcapaciteit voor maximaal 570 personen.


Permanent azc

In 2015 heeft de gemeenteraad ingestemd met het verzoek van het COA voor permanente huisvesting van asielzoekers, tot maximaal 600 asielzoekers. Op termijn hoopt het COA er nog steeds een vaste opvanglocatie van te maken. Op dit moment wenst het COA de huidige situatie in stand te houden tot 13 november 2024, Daarvoor is vergunning nodig.


De aanvraag betreft het gebruik van drie tijdelijke gebouwen (portiersloge, onderwijsgebouw en gezondheidszorggebouw) en gebruik van een aantal bestaande gebouwen aan de 1e Mientlaan in Katwijk. Aan de huidige situatie verandert niets.



Dunavie: urgentie alleen via woningcorporatie

Wooncorporatie Dunavie waarschuwt via haar nieuwsbrief voor online bemiddelingsbureaus die aanbieden om een urgentieaanvraag te doen voor mensen die op zoek zijn naar een huurwoning. Die vragen daar veel geld voor, tot 600,- euro. ‘Let goed op, je kunt deze partijen niet vertrouwen. Helaas krijg je er niets extra voor terug’, aldus de wooncorporatie.


Bemiddelingsbureaus kunnen geen urgentieaanvraag voor woningzoekenden indienen, benadrukt Dunavie. ‘Alléén jijzelf kunt dat met hulp van een in de regio werkzame woningcorporatie. Voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg is Dunavie dat.’


De bemiddelingsbureaus bieden aan om de voorrangsverkaring over te nemen. De aanvraag voor urgentie die via de tussenpartijen worden ingeleverd, komen uiteindelijk ook bij de woningcorporaties terecht. ‘Deze worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle andere urgentie aanvragen. Je schiet er dus niets mee op, maar mag wel de rekening betalen.’


Hoe professioneel de websites ook ogen, deze partijen zijn géén onderdeel of partner van Dunavie of de gemeente Katwijk, aldus de wooncorporatie.

‘Het inschakelen van een tussenpartij levert dus geen tijdswinst op. Het zorgt wel voor extra kosten: je betaalt de tussenpartij een bedrag voor het overnemen van het aanvraagproces. Dit bedrag komt bovenop de normale kosten van een urgentie aanvraag.’


Dunavie adviseert om een urgentieaanvraag altijd zelf in te dienen. Meer informatie op

www.dunavie.nl



Politiebiker pakt inbreker

Een agent op een politie-bike heeft afgelopen maandag een 51-jarige man uit Zwaanshoek aangehouden op verdenking van woninginbraak. Aan het begin van de middag was er een melding binnengekomen van een woninginbraak op de Leidsevaart in Voorhout. De bewoner had de inbreker overlopen waarna deze er met een personenauto vandoor was gegaan.


Om vluchtroutes af te zetten stond er ook een wijkagent op de rotonde Noordwijkerweg-Voorhouterweg in Rijnsburg. Deze agent had geluk, want binnen een paar minuten kwam de verdachte al aanrijden. Nadat de agent de auto een stopteken had gegeven kon de bestuurder aangehouden worden.


Uit onderzoek bleek dat de verdachte ook reed met een ongeldig rijbewijs. Ook weigerde hij mee te werken aan een speekseltest. De recherche doet verder onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de inbraak.