DSV besluit tot verkoop wooncomplex Parledam

De Katwijkse zorgorganisatie DSV|verzorgd leven heeft besloten om het huurappartementencomplex Parledam in Katwijk te verlopen. Dat is volgens DSV nodig om leningen te betalen en een gezond bedrag als buffer op te bouwen. Ook is er geld nodig om Salem opnieuw te ontwikkelen. Medio vorig jaar bleek dat DSV in financieel zwaar weer verkeert.


De zorgorganisatie, met zorgcomplexen in Katwijk en Lisse, overweegt na een zorgvuldige inventarisatie van de mogelijkheden sinds begin dit jaar om delen van haar vastgoed te verkopen om weer een

vervolg n pagina 11


vervolg n voorpagina

stevige duurzaam financiële basis voor de toekomst te krijgen. De mogelijkheden daarvoor zijn in de afgelopen maanden eerst grondig verkend. Naar aanleiding daarvan heeft DSV nu besloten om alleen het wooncomplex Parledam te verkopen. Maar dat kan alleen als de gemeente Katwijk daarmee instemt. De gemeente staat namelijk garant voor ruim 55 miljoen.

Dit jaar is bij de zorgorganisatie eerst onder leiding van de interim bestuurder flink ingegrepen in de bedrijfsvoering. Er is gereorganiseerd en bezuinigd. nieuwe bestuurder Jan de Vries heeft dit plan verder uitgevoerd en afgemaakt. Er wordt voorzichtig weer een positief resultaat gehaald, meldt DSV. Maar dat is niet genoeg om op korte termijn de leningen terug te betalen aan de gemeenten Katwijk en Lisse.

Door verkoop van vastgoed is het volgens een expertteam mogelijk om drie doelen te bereiken: aflossen, een buffer opbouwen en geld voor nieuwbouw van zorgcomplex Salem. Besloten is om alleen het wooncomplex Parledam aan de Hans van der Hoevenstraat in Katwijk te verkopen. Dit complex bevat volgens DSV ‘woningen met vrije sector kwaliteit en daarvoor is er veel belangstelling bij beleggers’. Met de verkoopopbrengst van dit complex kunnen de voornoemde drie doelen in één keer worden gerealiseerd.

Kerntaken en toekomstvisie

Bij de overwegingen speelt vooral dat DSV zich op haar kerntaak blijft focussen: leveren van kwalitatief goede ouderenzorg. De bewoners van de Parledam zijn per brief geïnformeerd over het besluit van DSV. Voor de huidige bewoners verandert er vooralsnog niet veel, aldus de zorgorganisatie. Bewoners die zorg ontvangen van DSV kunnen daar gewoon gebruik van blijven maken.

De komende weken komt het besluit van DSV eerst in diverse raadsvergaderingen van de gemeente aan de orde, voordat daadwerkelijk tot verkoop kan worden overgegaan. Als de gemeenteraad instemt, dan kan de zorgorganisatie zich gaan bezighouden met de toekomst van zorgcentrum Salem, waarvan de bewoners al zo’’ n twee jaar in een tijdelijke huisvesting in Rijnsburg verblijven.

Directeur-bestuurder van DSV Jan de Vries: ‘In 2021 wordt er een plan ontwikkeld voor Salem. Er zal onderzocht worden of het bestaande pand verbouwd kan worden of dat sloop/nieuwbouw een beter plan is. In alle gevallen worden er minimaal 60 zorgeenheden gerealiseerd ter vervanging van de tijdelijke huisvesting in Rijnsburg. Onderzocht zal worden of DSV een extra bijdrage kan leveren aan het groeiende tekort aan zorgwoningen voor ouderen in Katwijk. Landelijk gaat het hier om een tekort van 100.000 zorgeenheden volgens TNO. Binnen de financiële mogelijkheden zal DSV samen met de gemeente Katwijk onderzoeken welke ambitie in Katwijk realistisch en haalbaar is.’