Wooncomplex Parledam aan de Hans van der Hoevenstraat in Katwijk. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Wooncomplex Parledam aan de Hans van der Hoevenstraat in Katwijk. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Fiat gemeenteraad nodig voor verkoop


vervolg n voorpagina

stevige duurzaam financiële basis voor de toekomst te krijgen. De mogelijkheden daarvoor zijn in de afgelopen maanden eerst grondig verkend. Naar aanleiding daarvan heeft DSV nu besloten om alleen het wooncomplex Parledam te verkopen. Maar dat kan alleen als de gemeente Katwijk daarmee instemt. De gemeente staat namelijk garant voor ruim 55 miljoen.

Dit jaar is bij de zorgorganisatie eerst onder leiding van de interim bestuurder flink ingegrepen in de bedrijfsvoering. Er is gereorganiseerd en bezuinigd. nieuwe bestuurder Jan de Vries heeft dit plan verder uitgevoerd en afgemaakt. Er wordt voorzichtig weer een positief resultaat gehaald, meldt DSV. Maar dat is niet genoeg om op korte termijn de leningen terug te betalen aan de gemeenten Katwijk en Lisse.

Door verkoop van vastgoed is het volgens een expertteam mogelijk om drie doelen te bereiken: aflossen, een buffer opbouwen en geld voor nieuwbouw van zorgcomplex Salem. Besloten is om alleen het wooncomplex Parledam aan de Hans van der Hoevenstraat in Katwijk te verkopen. Dit complex bevat volgens DSV ‘woningen met vrije sector kwaliteit en daarvoor is er veel belangstelling bij beleggers'. Met de verkoopopbrengst van dit complex kunnen de voornoemde drie doelen in één keer worden gerealiseerd.

Kerntaken en toekomstvisie

Bij de overwegingen speelt vooral dat DSV zich op haar kerntaak blijft focussen: leveren van kwalitatief goede ouderenzorg. De bewoners van de Parledam zijn per brief geïnformeerd over het besluit van DSV. Voor de huidige bewoners verandert er vooralsnog niet veel, aldus de zorgorganisatie. Bewoners die zorg ontvangen van DSV kunnen daar gewoon gebruik van blijven maken.

De komende weken komt het besluit van DSV eerst in diverse raadsvergaderingen van de gemeente aan de orde, voordat daadwerkelijk tot verkoop kan worden overgegaan. Als de gemeenteraad instemt, dan kan de zorgorganisatie zich gaan bezighouden met de toekomst van zorgcentrum Salem, waarvan de bewoners al zo’’ n twee jaar in een tijdelijke huisvesting in Rijnsburg verblijven.

Directeur-bestuurder van DSV Jan de Vries: ‘In 2021 wordt er een plan ontwikkeld voor Salem. Er zal onderzocht worden of het bestaande pand verbouwd kan worden of dat sloop/nieuwbouw een beter plan is. In alle gevallen worden er minimaal 60 zorgeenheden gerealiseerd ter vervanging van de tijdelijke huisvesting in Rijnsburg. Onderzocht zal worden of DSV een extra bijdrage kan leveren aan het groeiende tekort aan zorgwoningen voor ouderen in Katwijk. Landelijk gaat het hier om een tekort van 100.000 zorgeenheden volgens TNO. Binnen de financiële mogelijkheden zal DSV samen met de gemeente Katwijk onderzoeken welke ambitie in Katwijk realistisch en haalbaar is.'


Onrust over vervuilde grond langs N206

Er is ontrust ontstaan over de werkwijze van aannemer Boskalis aan de tijdelijke Tjalmaweg (N206). Ondernemers langs de weg en een aantal raadsleden stellen dat er vervuilde grond wordt gebruikt. Hart Voor Katwijk heeft opgeroepen voor een spoeddebat, vanavond in de gemeenteraad.

De verbreding van de N206 is onderdeel van de RijnlandRoute. Een project in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Toch kan de gemeente volgens raadslid Gijsbert Schrijvers (Hart voor Katwijk) best wat doen. ‘Handhaven! Als iemand chemisch afval stort, moet je daar als gemeente op reageren. Je moet zorgen dat het stopt.’ Hoe je ziet dat deze grond vervuild is? ‘Het is afval uit de vuilverbranding: Glas, ijzer, plastic', reageert Schrijvers, 'De koeien moeten ook uit het grondwater drinken.’ Van Rijn van Houthandel Van Rijn aan de Kooltuinweg is niet blij met de ‘troep’.

De oproep van HVK aan het college is kraakhelder. ‘Wij willen een onafhankelijk toezichthouder. Er worden hier bruggen weggehaald, toegangswegen verhoogd. Zo zijn er zoveel dingen, waarvan we zeggen: dit kan niet’.

John van Paridon van Paardensportcentrum Stal van Paridon aan de Kooltuinweg maakt zich zorgen over het water wat de paarden drinken. Ze moeten wel met concrete uitslagen komen over deze grond. In Nederland hebben we het ene schandaal na het andere.

‘De afgelopen periode heeft zich een aantal vervelende situaties voorgedaan rond het werk van Boskalis bij de Tjalmaweg. De gemeente, de provincie Zuid-Holland en Boskalis zijn hier uiteraard niet gelukkig mee, en zullen alles in het werk stellen om het verloop van het werk te verbeteren door beter met elkaar en de omgeving af te stemmen', laten gemeente en provincie in een gezamenlijke reactie weten.

'Wij vinden het belangrijk dat er planmatig in plaats van ad hoc wordt gewerkt, en dat de omgeving goed en tijdig wordt geïnformeerd en betrokken. We zijn inmiddels zeer intensief met elkaar in overleg om dit in goede banen te leiden. Wij wachten de uitkomsten van het debat van donderdag af, en zullen deze meenemen als input voor verdere verbeteringen om het werk uiteindelijk tot een goed resultaat te brengen en de omgeving hierin op een juiste manier mee te nemen.'