Entree van de Baron van Wassenaarstraat. | Foto: CvdS.
Entree van de Baron van Wassenaarstraat. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Woningeigenaren Baron van Wassenaarstraat:

'Onze straat volledig meenemen in wegenonderhoudsplan'

In een brief aan de leden van de gemeenteraad van Katwijk vragen de bewoners van de Baron van Wassenaarstraat in Rijnsburg aandacht voor hun straat. Er moet een eind komen aan de ongewenste situatie door deze straat volledig op te nemen in het gemeentelijk wegenonderhoudsplan. Op korte termijn moet het slechte wegdek worden vernieuwd.


De Baron van Wassenaarstraat is een historisch straatje in de kern Rijnsburg, dat tussen 1902 en 1905 is ontstaan op initiatief van Otto, Baron van Wassenaer. Eerst bedoeld als huisvesting voor arbeiders in zijn fabriek, zijn de straat en de huizen later verkocht aan twee projectontwikkelaars (huisjesmelkers), die vervolgens de straat en de huizen hebben verkocht aan individuele kopers.


Daarmee ontstond de unieke situatie dat de eigenaren van de woningen ook eigenaar werden van een onverdeeld aandeel straat. Vanaf het ontstaan van de straat was deze toegankelijk vanaf wat nu de Sandtlaan is en was deze aan het eind afgesloten, dus doodlopend. In de praktijk betekende dit dat het verkeer in de straat zich beperkte tot bewoners, hun bezoekers en leveranciers. Al met al was het hiermee een heel rustig straatje, waar het goed toeven was. Tussen 1992 en 1994 heeft de Gemeente, zonder overleg met de bewoners en eigenaren, de straat aan het einde ontsloten voor fietsers en voetgangers. Daarmee is het rustige karakter van de straat danig veranderd.


Onrechtmatig handelen

Diverse bewoners hebben destijds meerdere brieven aan de Gemeente geschreven waarin zij hebben aangegeven dat dit niet zomaar kon. De Gemeente is nooit op deze brieven in gegaan. De bewoners waren toen financieel niet in een positie om formele juridische stappen te ondernemen. Door de jaren heen is steeds de vraag aan de orde geweest wie nu verantwoordelijk was voor het onderhoud van de straat.

De Gemeente nam telkenmale het standpunt in dat het hier om een private straat ging, en dat dus de eigenaren verantwoordelijk waren. De eigenaren waren van mening dat het hier een openbare weg betrof, waardoor de Gemeente verantwoordelijk was. Zeker nadat de Gemeente de straat (onrechtmatig) had opengesteld voor doorgaand verkeer.

Deze impasse heeft er toe geleid dat er jarenlang geen onderhoud is gepleegd en dat de straat, mede door de vele ingrepen door nutsbedrijven en dergelijke, een zeer ongelijk wegdek vertoont, waar soms zelfs spontaan gaten in vallen.


Juridische stappen

Om uit deze impasse te geraken hebben de bewoners nu een advocaat van het gerenommeerde kantoor Van Doorne advocaten uit Amsterdam ingeschakeld om de precieze status van de straat vast te stellen. Hij komt tot de conclusie dat de straat, ondanks het feit dat deze in particulier eigendom is, als een openbare weg beschouwd moet worden, zowel in het kader van de wegenwet als de wegenverkeerswet.

Volgens artikel 15 en 16 van de wegenwet is de Gemeente verplicht openbare wegen (art. 15) dan wel de binnen haar gebied liggende wegen (art. 16) in goede staat te houden.


Morele plicht gemeente

Helaas heeft de Gemeente getracht het karakter van openbare weg aan de straat te ontnemen door, ook weer zonder toestemming van de eigenaren, aan het begin van de straat een bordje “eigen weg” te plaatsen, waardoor ze zich zal proberen te beroepen op artikel 4 sub III, lid 2 van de wegenwet. Alleen: de Gemeente is helemaal geen rechthebbende, zoals daar bedoeld onder lid 1.

De woningeigenaren zijn via de Gemeentelijke belastingen al die jaren (dus nu al meer dan bijna 115 jaar) op dezelfde manier belast als alle andere inwoners, dus zonder kortingen omdat de Gemeente meende de weg niet te hoeven onderhouden.

Alle feiten bij elkaar nemend zijn de bewoners van mening dat, zo er al geen feitelijke plicht tot onderhoud voor de Gemeente zou zijn wat de bewoners dus bestrijden), er op de Gemeente zeker een morele plicht rust, nu zij jegens de eigenaren tal van handelingen heeft gepleegd die ofwel onrechtmatig waren, ofwel zeer beperkend.

De bewoners doen dan ook een klemmend beroep op de gemeenteraad om het college van b&w te overtuigen dat aan deze ongewenste situatie een eind moet komen door de straat volledig mee te nemen in het wegenonderhoudsplan en voor de korte termijn het wegdek te vernieuwen.