Luchtfoto Valkenburgse Meer. | Foto: Gemeente Katwijk
Luchtfoto Valkenburgse Meer. | Foto: Gemeente Katwijk Foto: Gemeente Katwijk

Bewoners praten mee over Valkenburgse Meer

‘Recreatie, rust en ruimte, en bushalte’

Bewoners en bedrijven konden de afgelopen weken op uitnodiging meepraten over de toekomst van het Valkenburgse Meer, de Tjalmastrook, de Woerd en de Zijlhoek. De gemeente organiseerde (deels online) drie participatiebijeenkomsten in de aanloop naar een nieuwe gebiedsvisie en heeft daar dit verslag van gemaakt.


De Rijnlandroute, de beoogde busbaan en de naderende woningbouw op het voormalig vliegkamp hebben straks grote invloed op het gebruik van de ruimte in Valkenburg. De gemeente wil daarom naast deze drie grote projecten ook de omringende gebieden meenemen in één integrale gebiedsontwikkeling, zodat uiteindelijk een mooi en logisch geheel ontstaat. Voor het gebied rond het Valkenburgse Meer is dringend een gebiedsvisie nodig die duidelijk maakt wat de toekomst van het gebied wordt en welke verandering daarvoor nodig is.

De bewoners en bedrijven rond het meer weten wel wat ze willen met het gebied. Er liggen veel kansen om hier een mooier recreatiegebied te maken, met nog meer voorzieningen, groen en behoud van ruimte. En een bushalte is hard nodig want het meer is niet goed bereikbaar.

De siertelers en hoveniersbedrijven in De Woerd en De Zijlhoek hebben een toekomst nodig en willen vooral duidelijkheid, zodat ze investeringsplannen kunnen maken. Een deel van hen wil weg uit het gebied, anderen willen juist blijven zitten. Niets doen is geen optie, want het gebied verloedert. Ook de ondernemers en bewoners in de Tjalmastrook wachten op concrete plannen van de gemeente.

Voor het einde van dit jaar krijgt de gemeenteraad de nota van uitgangspunten aangeboden. De afgelopen gesprekken vormen input voor deze nota. Hierin zal staan wat de sterke en zwakke punten van het gebied zijn, welke kansen en belemmeringen er zijn en welke doelen en ambities de gemeente heeft voor het gebied. Als deze nota van uitgangspunten is goedgekeurd door de gemeenteraad, gaat de gemeente aan de slag met de gebiedsvisie. Die zal voor de zomer van 2021 klaar zijn. Hierin staat met teksten en kaarten aangegeven waar ruimte is voor groen, bebouwing of water.


Een afgeronde gebiedsvisie is straks de basis voor nieuwe bestemmingsplannen. Dat het gebied mooier kan worden en beter kan worden benut, daarover zijn bewoners, ondernemers en gemeente het eens. Er liggen volop kansen rond het Valkenburgse Meer, de Tjalmastrook en de Woerd en de Zijlhoek.



DURF: motie loting aangenomen

Ingezonden n DURF

De motie van DURF van vorige week vraagt het college om met projectontwikkelaars afspraken te maken om de transparantie rond de loting te regelen en is aangenomen door een ruime meerderheid. Al langere tijd wil DURF dat er werk wordt gemaakt van een transparanter systeem rond de loting voor nieuwbouwwoningen. Het is voor veel mensen al langere tijd een ergernis dat bij het loten door projectontwikkelaars volgens de wet geen notaris aanwezig hoeft te zijn. De gemeente kan dit dus niet verplichten, maar wel voorstellen hier afspraken over te maken en dat zal zij nu gaan doen. Het is uiteindelijk in het wederzijdse belang dat er sprake is van een goede samenwerking en daarom hebben wij er vertrouwen in dat dit zal gaan gebeuren.


De afgelopen week hebben wij met stijgende verbazing kennisgenomen van de berichten die op sociale media gedeeld werden over de werkzaamheden van Boskalis. De manier waarop er nu wordt gewerkt lijkt ons niet acceptabel en vermindert ook fors het vertrouwen in de toekomstige werkzaamheden.

Daarnaast vinden wij nog iets anders opvallend. Tijdens de besluitvorming in mei gaf de verantwoordelijke wethouder aan dat hij de bewoners van harte wilde ondersteunen in het starten van een zaak bij de Raad van State tegen Boskalis en/of de provincie. Deze week lazen wij echter dat de gemeente Katwijk zelf ook twee advocaten heeft afgevaardigd om te pleiten tegen de aangespannen zaak door inwoners van onze gemeente. Het is voor ons onbegrijpelijk dat de gemeente eerst A zegt, maar vervolgens B doet. Wij gaan hierover opheldering vragen aan de wethouder.



UNI en NNO samen in ‘t Zandgat

Ingezonden n

‘College: UNI en wijkvereniging passen samen in ’t Zandgat.’ Gelezen in De Katwijksche Post van donderdag 22 oktober. Dit stuk gelezen hebbende vraag ik mij af wie dit onderzoek heeft gedaan en welke kennis en achtergrond bij dit onderzoek is meegewogen. Ik weet vrijwel zeker dat dit onderzoek niet is gedaan door burgemeester Visser zelf en volgens mij ook niet door de wethouder!

Hoe durft men te stellen dat deze twee verenigingen samen in deze ruimte passen? Wijkvereniging Noord Noord Oost is een gezonde vereniging met zo'n 400 leden, tevens wordt deze ruimte door diverse andere verenigingen gebruikt, om er een paar te noemen: Koor Kattuks Volk op maandagavonden; Desiree- Majorette- en Twirlgroep op maandag, woensdag en vrijdag; Damclub KDC, jeugd en senioren op dinsdagavonden; Country Line Dance op dinsdagen en regelmatig op zaterdagen; Zumba op woensdagmorgen; Volwassenen bingo vrijdagavond per 2 weken; kinderbingo op woensdagavond vroeg; Non Country Line Dance op woensdagavonden; conditietrainingen op donderdagen; klaverjassen en jokeren op donderdagavonden; Stijldansen op vrijdagavonden per 2 weken; Jeugd-boksclub op zaterdagmiddagen; daarnaast christelijke jongerenavonden en diverse Folk-avonden. Kan het college mij vertellen op welke manier men hier een muziekvereniging wil inpassen die bestaat uit een Groot Harmonie Orkest; Klein Harmonie Orkest, Leerlingen Orkest en daarnaast een Blaaskapel, slagwerkers en blokfluitkassen.

Mogelijk zijn de ruimten bij DVS niet allemaal dagelijks bezet en is een samenwerking tussen die partijen mogelijk, beiden muziek en buiten de directe dorpskern.


K. Varkevisser, Katwijk