Gemeenteraad dwingt wethouder Binnensluis te openen

De gemeenteraad van Katwijk heeft vorige week donderdag in meerderheid een motie aangenomen om de Binnensluis in Katwijk aan Zee tijdelijk weer in twee richtingen te openen. Verkeersexperts verwachten dat dan de boel compleet vastloopt.


De Binnensluis is in één richting afgesloten voor verkeer vanwege de renovatie van de Koningin Julianabrug.


Daar is veel kritiek opgekomen waarop de gemeente besloot om die afsluiting op te heffen op zondag en tussen 19.00 en 04.00 uur.


Dat was voor verschillende politieke partijen niet voldoende. Coalitiepartner SGP kwam met een motie om de Binnensluis gedurende twee weken als proef weer open te stellen om ‘tegemoet te komen aan zowel inwoners als ondernemers’ omdat zij ‘getroffen worden door de afsluiting van de Binnensluis en overige verkeersmaatregelen’.


De motie is mede ondertekend door coalitiepartners CDA en ChristenUnie en oppositiepartijen KiesKatwijk en VVD. DURF steunt de motie.

Van mening veranderd

Ook andere partijen leken zich daarbij aan te willen sluiten, maar vorige week donderdag bleken de meningen daarover veranderd.


Dat komt door een tien pagina’s tellende brief van 2 november van het college van burgemeester en wethouders.


‘Wij wilden de motie eerst steunen, maar de wethouder vertelde dat hij dan alle maatregelen moet intrekken. Daar zijn wij niet voor', laat Anita van Ginkel van Hart Voor Katwijk weten.

‘Ik was aanvankelijk voor, maar de brief van het college laat zien, dat de gevolgen onacceptabel hoog zijn’, stelt Nelly Smits van Fractie Smits.

D66 en GemeenteBelangen zijn eveneens tegen de motie.

Matthijs van Tuijl (PvdA) verwijst naar de experts. ‘Ik ben geen verkeersexperts, dus is het goed om te luisteren naar wat die experts zeggen. En die zeggen: doe het niet. Het verbaast me, dat partijen zo ver gaan om het college te corrigeren. Vrij apart en onverstandig.'

Dirk Remmelzwaal van de SGP zegt, dat de motie niet bedoeld is om dwars te liggen. ‘De veiligheid blijft voorop staan. En als de pilot aangeeft, dat het echt niet kan, dan is dat voor iedereen duidelijk: burgers en ondernemers.’



'Veiligheid voorop'

Daags na de commissievergadering maakte de gemeente via een persbericht bekend, dat de voorbereiding voor de proef zo'n twee weken gaat duren. Meer daarover leest u elders in deze krant.