Vrij apart

Spannend. Partijen die tegen over elkaar staan. Die geen vertrouwen hebben in voorstellen van het bestuur. Een bestuur waar ze zelf voor gekozen hebben. En de strijd aangaan met dat bestuur.


Nee, ik heb het niet over de Amerikaanse verkiezingen, maar over onze eigen gemeente.

De meestal volgzame mannen van coalitiepartij SGP hebben de strijd aangebonden met het college van burgemeester en wethouders, in het bijzonder met wethouder Rien Nagtegaal. Dat mag je wel ‘vrij apart’ noemen.

Onderwerp van deze strijd is de tijdelijke afsluiting van een deel van de Binnensluis vanwege de renovatie van de Koningin Julianabrug. Door die renovatie zijn er allerlei verkeersmaatregelen genomen, waar niemand echt blij mee is. Wie vanuit Katwijk aan Zee naar de Hoornes moet, kan alleen weer thuis komen door via de N206 en de Westerbaan om te rijden. En omrijden, daar houdt niemand van.

Er wordt flink gemopperd over de verkeersmaatregelen en dat was voor de SGP reden om met een motie te komen, waarbij het college verzocht wordt de slagboom op de Binnensluis twee weken open te gooien en dan maar kijken of alle redenen wel kloppen voor de verkeersmaatregelen die het college na onderzoek met verkeersexperts heeft genomen.

Het komt er op neer, dat de SGP geen geloof hecht aan die verkeersexperts. Wat ik bijzonder vind voor zo’n gelovige partij.

Het werd nog bijzonderder toen de twee andere christelijke coalitiepartners zich bij de motie aansloten: CDA en ChristenUnie.

Drie coalitiepartijen die hun eigen college niet geloven. Drie coalitiepartijen die geen vertrouwen hebben in het onderzoek naar verkeersmaatregelen. Drie coalitiepartijen die geen vertrouwen hebben in het oordeel van verkeersexperts, politie en brandweer. Ook dat mag je ‘vrij apart’ noemen’.


Alleen de vierde – en niet gelovige - coalitiepartij GemeenteBelangen houdt geloof in het college. Dat is dan weer niet zo bijzonder, want GB heeft de wethouder verkeer geleverd en het zou zeer pijnlijk zijn, als GB de eigen wethouder Nagtegaal zou afvallen.

Even leek het erop, dat GB alleen zou staan in hun geloof. Even leek het erop, dat zo’n beetje de gehele gemeenteraad zich achter de motie zou scharen. DURF, KiesKatwijk en VVD zetten hun handtekening en andere partijen hadden er ook wel oren naar.

Wethouder Nagtegaal praatte vervolgens als brugman en wist zowaar enkele oppositiepartijen aan zijn kant te krijgen, waaronder Hart Voor Katwijk en Fractie Smits.


D66 en PvdA zijn ook tegen. Waarbij laatstgenoemde partij duidelijk vertrouwen in verkeersexperts en dus de wethouder uitsprak. ‘Ik ben geen verkeersexpert, dus is het goed om te luisteren naar wat die experts zeggen. En die zeggen: doe het niet. Het verbaast me, dat partijen zo ver gaan om het college te corrigeren. Vrij apart en onverstandig', aldus Matthijs van Tuijl.

Vrij apart dat een oppositiepartij het zo opneemt voor het college. Het leek even de omgekeerde wereld.


criticaster@katwijkschepost.nl