Afbeelding
Foto: pr

Impressie van het 'Memorial Park', een initiatief van Katwijker Jan de Lange. | Illustratie: Oswald Tacx


Memorial Park, duinbos, bloemrijke grasvelden, veldlokaal

Werkgroepen geven Dunea huiswerk mee voor nieuw Landschapspark langs Wassenaarseweg

Waterbedrijf Dunea wil na de sloop van de 14 barakken ten westen van de Wassenaarseweg een nieuw landschapspark aanleggen. Hoewel sloop van die barakken nog geen zekerheid is - erfgoedorganisaties hebben bezwaar aangetekend bij de Raad van State - sorteert het waterbedrijf daar wel op voor door plannen te maken voor een nieuw landschapspark tussen de Wassenaarseweg en duingebied Berkheide (zuidduinen).

Volgens Dunea is het noodzakelijk die 14 barakken te slopen om plaats te maken voor een nieuwe waterwinning (Winning 11). Daar is volgens het waterbedrijf dringend behoefte aan met het oog op het groeiend aantal inwoners in de regio. Die nieuwe waterwinning komt vlak achter de barakken langs het duingebied te liggen. Vanwege veiligheidsnormen rondom zo'n waterwinning is het noodzakelijk de meeste barakken te slopen. Vier barakken tegenover de 1e Mientlaan - grofweg in het midden van het langgerekte gebied - kunnen blijven staan.

Werkgroepen

De afgelopen maanden heeft Dunea samen met een aantal Katwijkse organisaties en betrokken particulieren overlegd wat er met die overgebleven barakken zou moeten gebeuren en werd ook advies gevraagd naar suggesties voor het nieuwe Landschapspark. Dunea kreeg advies van drie werkgroepen: erfgoed en historie, natuur, en educatie.

Katwijker Jan de Lange bracht zijn 'Memorial Park' (zie illustratie boven) onder de aandacht. In en rondom het duingebied waar Dunea werkzaam is, liggen veel bunkers en andere gebouwen en objecten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

'Heel veel erfgoed op een relatief klein oppervlak. Makkelijk bereikbaar met de fiets en te voet', aldus De Lange, die graag ziet dat de meeste van die objecten benaderbaar worden en een aantal het liefst ook toegankelijk. Met toepassingen van de nieuwste digitale middelen, zoals augmended reality, wordt het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld de Boulevard te zien ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De Lange, ook initiatiefnemer van RingPark Katwijk en de vorig jaar geïntroduceerde wandeling WaterLoop, wijst op de vele mogelijkheden die het Nationaal Park Hollandse Duinen, waarvan Berkheide onderdeel is, te bieden heeft. 'Het kan alle kanten op', volgens De Lange, 'maar eigenlijk alleen maar de goede kant.'

Realisatie van het Memorial Park kan naar zijn mening niet 'heel veel geld', omdat alles al aanwezig is. Het is simpelweg de verbindingen leggen. In zijn visie zou een van de overgebleven barrakken ingericht kunnen worden, zoals die door de Duitsers werden gebruikt zo'n tachtig jaar geleden.

Natuurwaarden

De werkgroep natuur heeft het gebied langs de Wassenaarseweg geïnventariseerd en komt tot de conclusie dat daar veel van de bestaande natuurwaarden bewaard kunnen blijven en waarmee het nieuwe Landschapspark zijn voordeel kan doen, zegt woordvoerder Kees Verdegaal.

Tussen de Cantineweg en het Panbos, dat mogelijk ook in eigendom en beheer komt van Dunea, kan redelijk eenvoudig een wandelpad worden aangelegd door bestaande paden te verbinden.

Op de plek van de te slopen barakken en langs de binnenduinrand ziet de werkgroep graag door de aanplant van bomen extra duinbos ontstaan. Op bestaande grasvelden en andere open plekken is volgens de werkgroep ruimte voor bloemrijke grasvelden.

In het nieuwe Landschapspark zouden ook banken, picknicktafels, speelattributen en rondwandelroutes moeten komen. Parkeren moet volgens de werkgroep niet meer aan de westkant van de Wassenaarseweg gebeuren; daarvoor moeten parkeervoorzieningen komen aan de andere kant van die weg.

Veldlokaal

Natuur en cultuur (erfgoed) zijn de dragers van het gebied, educatie is de verbinder, aldus Arjan van Egmond van de werkgroep educatie. Het gebied leent zich volgens de werkgroep uitstekend voor educatie, maar is wel afhankelijk van de verdere invulling.

Eén van de barakken zou gebruikt kunnen worden als multifunctioneel 'veldlokaal'. Die kan dan gebruikt worden door bijvoorbeeld scholen, maar ook door organisaties op het gebied van natuur, zoals Dunea zelf, Natuurcentrum Katwijk, of cultuur- en erfgoedorganisaties. Het veldlokaal kan ook het verzamel- startpunt zijn van voor activiteiten, zoals excursies en wandelingen in de omgeving.

Van Egmond pleit er verder voor om in het nieuwe Landschapspark een ‘natuurwandelpad’ aan te leggen, waarbij de aanwezige natuur en cultuur op interactieve wijze onder de aandacht wordt gebracht bij de wandelaars. Dat kan bijvoorbeeld door informatieborden. Andere suggesties die de werkgroep educatie meegeeft zijn onder andere een blote voetenpad voor de kleintjes, voedselbos, boomkroonpad, insectenhotel/ insectarium en webcam(s), waarmee belangstellenden naar onder andere broedende vogels kunnen kijken.

Huiswerk

Met het huiswerk - de adviezen en suggesties - van de drie werkgroepen onder de arm, is het nu aan het waterbedrijf Dunea om aan de slag te gaan. Die gaat komende maanden de voorstellen en suggesties verder uitwerken tot een totaalplan voor het Landschapspark, waarin de vier overgebleven barakken een prominente plek krijgen.

Eerder is voorgesteld om in een van die barakken een ontvangstcentrum te vestigen voor het achterliggende Nationaal Park Hollandse Duinen. Naar verwachting presenteert Dunea begin volgend jaar haar plannen voor het gebied tussen Wassenaarsweg en duingebied.