Met de Binnensluis gaan ook de Westerbaan (foto) en Buitensluis weer open voor verkeer in twee richtingen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Met de Binnensluis gaan ook de Westerbaan (foto) en Buitensluis weer open voor verkeer in twee richtingen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Mogelijk ook op Westerbaan en Buitensluis

Pilot met opheffen eenrichtingsverkeer Binnensluis

De gemeenteraad heeft vorige week donderdag een motie aangenomen waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen om als pilot het eenrichtingsverkeer op de Binnensluis in de vorm van op te heffen. Het college geeft gehoor aan de motie, die naar verwachting eind november van start gaat en vier weken zal duren.


Het gemeentelijke verkeersteam bereidt de pilot twee weken voor. Daarin wordt een verkeerskundig doordacht plan gemaakt, dat wordt afgestemd met onder ander de nood- en hulpdiensten, Arriva en de provincie Zuid Holland. De verwachting is dat de totale eenrichtingssituatie – dus naast de eenrichtingsverkeer op de Binnensluis ook de maatregelen op de Buitensluis en Westerbaan – tijdens de pilot wordt stopgezet. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de verkeersmaatregelen onderdeel zijn van een integraal systeem en in samenhang functioneren. Belangrijk hierin is onder andere een zo goed mogelijke doorstroming voor nood- en hulpdiensten.



Doorstroming nood- en hulpdiensten

Na de tweede week van de pilot wordt geëvalueerd, waarin wordt beoordeeld of de verkeerssituatie zonder omleidingen acceptabel is qua bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid en stikstofdepositie. Na de evaluatie, aan het eind van de vier weken van de pilot, wordt bepaald of er opnieuw ingegrepen moet worden in de verkeerssituatie.


De exacte startdatum van de pilot wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. De gemeente blijft intussen de verkeerssituatie goed volgen, zeker daar waar het gaat om de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers en de leefomgeving van onze inwoners.