Deze Katwijkse gebruikers van de strandrolstoelen hopen dat de rolstoelbergingen worden gerealiseerd. | Foto: pr
Deze Katwijkse gebruikers van de strandrolstoelen hopen dat de rolstoelbergingen worden gerealiseerd. | Foto: pr Foto: pr

Platform Gehandicapten maak kans op 10.000 euro van ANWB Fonds

Initiatief voor rolstoelbergingen        bij Katwijkse strandpaviljoens

Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk (PGK) maakt kans op 10.000 euro van het ANWB Fonds om rolstoelbergingen bij het Katwijkse strand te realiseren. De campagne ‘ANWB Fonds helpt je op weg’ geeft dat bedrag per provincie aan het meest inspirerende maatschappelijke project. Stemperiode kan nog tot 24 november. Iedereen kan meedoen.


Mede op initiatief van het platform heeft de gemeente eerder dit jaar het Katwijkse strand toegankelijker gemaakt door op drie plaatsen betonnen strandpaden door te trekken tot aan de hoogwaterlijn.

Aan het einde van de paden is er een uitkijkplateau. Hierdoor kunnen mensen in een rolstoel of scootmobiel ook genieten van het strand en de zee.

De gemeente heeft ook vorig jaar acht strandrolstoelen aangeschaft. Mensen met een (elektrische) rolstoel of scootmobiel kunnen, na reservering, gebruikmaken van deze strandrolstoelen. Maar dan moeten zij hun eigen hulpmiddel onbeheerd achterlaten, met kans op schade door vandalisme of diefstal. ‘Dat is een groot dilemma, want niet iedereen durft dat’, zegt Marijke van Duijn van Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk.


Het platform wil daarom graag dat er speciale bergingen bij het strand komen, waarin de rolstoel of scootmobiel veilig kan worden achtergelaten. Om dat te realiseren heeft het platform dit project aangemeld bij het ANWB Fonds. Met 10.000 euro kan een aantal van die bergingen worden aangeschaft.

Van Duijn: ‘Het zou geweldig zijn als er komende jaar nog meer verlengde paden komen en een aantal van die bergingen, zodat niemand meer het strand moet mijden uit angst dat hun dure rolstoel onbeheerd achtergelaten moet blijven. Het zou fantastisch zijn als we samen met strandexploitanten en gemeente deze klus kunnen klaren’.


Er kan tot dinsdag 24 november gestemd worden op www,anwb/fonds. Iedereen kan meedoen, ook niet ANWB-leden.

Iedereen die stemt maakt kans op 5 kaarten op een dagje uit, te kiezen uit een vooraf geselecteerde lijst met uitjes.


Het ANWB Fonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven op het gebied van verkeersveiligheid, (duurzame) mobiliteit en vrije tijd (toegankelijkheid).



Zorgen over bezuinigingen jongerenwerk

‘Minder animo voor avond                        in jongerencentrum’

Het kan zomaar gebeuren dat accommodaties voor jongerenwerk samengevoegd. Wethouder Adger van Helden sprak daar vorige week donderdagavond over in de raadsbijeenkomst over de bezuinigingsvoorstellen.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Wimpje Rovers spreekt namens jongerencentrum SCUM in en stelt geschrokken te zijn van de voorgestelde bezuiniging van een ton op het vrijwilligersdeel van Jeugd- en jongerenwerk. ‘Bezuinigingen op jongeren is bezuinigen op de toekomst’, stelt Rovers.


‘Met die bezuiniging kunnen wij het gebouw niet openhouden. Het is een perfecte locatie. Niemand heeft er last van. Maar straks kunnen we geen extra activiteiten meer organiseren. Terwijl wij er zijn voor kansarme en kwetsbare jongeren. Zonder subsidie zullen jongeren op een andere manier hun vrije tijd doorbrengen en dat kan weer overlast geven.’


Het budget voor het vrijwilligersdeel jeugd- en jongerenwerk bedraagt nu zo’n 3 ton. Het college van burgemeester en wethouders wil daar per 2022 1 ton op bezuinigen.


Volgens wethouder Van Helden is dat een reële besparing. ‘We willen het aantal accommodaties beperken en er efficiënter mee omgaan. Er komt ook bij, dat er een verschuiving is van accommodatie gebonden werk naar online jongerenwerk.’


De wethouder geeft aan, dat ‘er minder animo is voor een avondje in een jongerencentrum’. ‘Moet dat nog in stand worden gehouden, omdat er in minder mate gebruik van wordt gemaakt?’

Van Helden stuurt aan op ‘meer samenwerking tussen partijen en minder aan accommodatie’.


Preventie

‘Het draaiend houden van een vereniging die soms ook een klein beetje leunt op vrijetijdsbesteding, kan belangrijk zijn om een preventieve taak te vervullen’, vindt Ralf Boland van D66. En problemen die vroeg gesignaleerd worden, schelen uiteindelijk geld in het verdere zorgtraject, geeft ook Rovers aan.


Daar wijst ook Gwen Spies van Welzijnskwartier op. ‘Zet echt in op preventie en ga daar niet op bezuinigen om de harde zorg te financieren’, is haar boodschap.


Elders in deze krant een opinieartikel van het Welzijnskwartier over die bezuinigingen.


De gemeenteraad geeft donderdag 26 november een oordeel over de bezuinigingsvoorstellen.