Peter Jongejan krijgt zijn Koninklijke Onderscheiding opgespeld door echtgenote Aliece. | Foto: pr
Peter Jongejan krijgt zijn Koninklijke Onderscheiding opgespeld door echtgenote Aliece. | Foto: pr Foto: pr

Recht door zee, direct in je communicatie en een aanpakker’

Koninklijke onderscheiding voor scheidend KOV-voorzitter Jongejan

Naar aanleiding van zijn afscheid als voorzitter en bestuurslid van de Katwijkse Ondernemersvereniging (KOV) is Peter Jongejan vorige week dinsdag door burgemeester Cornelis Visser onderscheiden met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking was vanwege de coronamaatregelen digitaal. De onderscheiding werd opgespeld door de echtgenote van Jongejan. De burgemeester sprak hem digitaal toe.


Jongejan heeft zich 16 jaar als bestuurslid van de Katwijkse Ondernemersvereniging ingezet voor de belangen van alle ondernemers in Katwijk. Vanaf 2009 deed hij dat als voorzitter. De vereniging telt op dit moment 450 leden. Hij is ook sinds de oprichting in januari 2011 actief bestuurslid van het Ondernemersfonds Katwijk.


‘Je bent een ondernemer in hart en nieren. In een interview in het KOV-magazine las ik dat de wortels daarvoor liggen in je jeugd, toen je al als jongen van 12 jaar door te werken bijdroeg aan het huishouden. Als 19-jarige reed je al met bloemen naar Polen en niet veel later dreef je handel in Azië. Dat was nog in de tijd dat internet en mobieltjes niet bestonden. Inmiddels ben je ondernemer en directeur-eigenaar van vijf bedrijven in de gemeente.’


Als bestuurslid en voorzitter van de KOV zette de Rijnsburger zich volgens de burgemeester ‘15 uur in de week op vrijwillige basis en zonder enige vergoeding in voor de belangen van alle ondernemers in groot Katwijk’. Daarnaast zet hij zich sinds de oprichting in 2002 in als bestuurslid in voor het Parkmanagement Katwijk, dat de belangen behartigd voor de bedrijventerreinen ’t Heen en Klei-Oost en sinds de oprichting in januari 2011 voor het Ondernemersfonds Katwijk.


Als voorzitter en bestuurslid van de KOV was Jongejan lokaal actief betrokken bij de vele projecten die speelden op economisch en toeristisch vlak in de gemeente. Hij voerde regelmatig overleg met wethouders, de gemeentelijke afdeling economie en de burgemeester. ‘Daarnaast was je ook regionaal actief onder andere in de stuurgroep van Economie071 en in gesprekken met de provincie, bijvoorbeeld over zaken als beweegbare bruggen over de A44 in de Rijnlandroute.’


‘Je bent er altijd duidelijk over geweest: de overheid moet vooral faciliteren en ondernemers laten ondernemen. Ook duurzaamheid en groen ondernemen voor de toekomstige generaties zijn onderwerpen waar jij je hard voor maakt’, aldus Visser, die Jongejan schets als een ‘rasechte ondernemer, een warme persoonlijkheid met een gouden hart. Je bent recht door zee, direct in je communicatie en een aanpakker die focust op kansen en mogelijkheden. Je helpt anderen waar je kan en je stelt binnen de KOV altijd het algemeen belang voorop. Zo heb jij je jarenlang op inspirerende wijze ingespannen voor de algemene belangen van het Katwijkse bedrijfsleven.’


Jongejan was niet alleen actief als vrijwillig bestuurslid van de KOV, hij is ook betrokken bij verschillende charitatieve instellingen en goede doelen. Hij is vanaf 1994 als vrijwilliger en tien jaar als bestuurslid betrokken bij Werkgroep De Ruyter in Rijnsburg. Deze stichting biedt hulp aan instellingen en mensen in de armste gebieden van Oost-Europa. Onder andere via transport van hulpgoederen, zoals kleding, voedsel en schoolartikelen. Jongejan ging diverse keren mee als chauffeur om ingezamelde goederen weg te brengen naar Kosovo en Oekraïne.


‘Jij bent iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van al jouw activiteiten, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd’, besloot burgemeester Visser zijn digitale toespraak.


Overdracht

Jongenjan heeft vorige week dinsdag de voorzittershamer symbolisch overgedragen aan Anne Heijnen. Aan haar de pittige taak om hem als voorzitter op te volgen. Heijnen bestuurt samen met de bestuursleden Dirk Botermans en Mikel de Jong en de nieuw gekozen bestuursleden Jeroen Coenen en Gert Jan Nell vanaf nu de vereniging. Het gedachtegoed van Jongejan wordt daarbij zeker meegenomen in de toekomst, laat zij weten.