Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: martin@watermail.com

van: daan@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Hoi Martin,

Je schreef vorige week over die Cornelis Visser met dat verhaal uit 1924 en over die armoede in Katwijk. En toen maakte ik vorige week al dat gezeur mee uit onze huidige tijd met presidenten, en dacht ik aan onze gedeeltelijke lockdown, en toen schoot me opeens het volgende verhaal te binnen. Want het leven in 2020 is hard. Maar vroeger was het ook hard:

De platte bomschuit gleed langzaam naar het strand. Er was bijna geen branding en het was windstil. Klaas stond tot aan zijn kuiten in het water, hij had juist de paarden ingespannen. Onrustig bewogen de beesten zijwaarts, trappelend in het water van het zwin. Het was of ze bang voor iets waren, bang voor iets in of om het schip.

‘Hooo!’ riep Klaas.

Daarna wendde hij zich tot de gedrongen visser die aan dek stond.

‘Is hij aan boord?’

De man knikte.

‘Waarom heeft hij geen zee-graf gekregen?’

De visser zweeg.

De paarden trokken de bom het strand op.

‘En de besomming?’ vroeg Klaas.

‘We hebben nauwelijks kunnen vissen.’

Voorzichtig werd het lijk van boord gehaald, het was stevig gewikkeld in linnen doeken, als een mummie. Drie mannen tilden het eraf. In zwart geklede vrouwen stonden te kijken. Ook de weduwe was erbij. Ze keek schijnbaar onbewogen naar het tillen van de dode totdat deze op een kar werd gelegd. Toen wendde ze het hoofd af. Twee jongere vrouwen aan weerszijden ondersteunden haar. Langzaam kwam de kar in beweging. Ofschoon het een schelpenkar was, zag het er imposant uit. De vrouwen sjokten er langzaam achteraan.

‘Hij was een goed mens,’ zei de visser met zijn pet in de hand.

‘Ja,’ zei Klaas. ‘En nu de besomming. Voor de afslag.’

De mannen die zojuist het lijk op de kar hadden gelegd, haalden de manden vis van boord.

‘Het valt tegen,’ zei de visser. ‘Het valt tegen.’

Groet, Daan


Provinciebestuur neemt advies werkgroep over

Aanvullende maatregelen voor tijdelijke N206

Het provinciebestuur treft aanvullende maatregelen om de hinder van de noordelijke verlegging van de N206 ir. G. Tjalmaweg verder te beperken. Op advies van de hiervoor opgerichte werkgroep worden elf maatregelen uitgevoerd, waaronder stil asfalt, maatregelen voor de nabijgelegen school en aanplant grotere bomen in de parkstrook.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft vorige week het ‘Uitvoeringsprogramma Aanvullende hinderbeperkende maatregelen’ vastgesteld. Het uitvoeren van de maatregelen is nog wel afhankelijk van de doorgang van de geplande noordelijke verlegging van de Tjalmaweg (N206) door aannemer Boskalis, waarover momenteel nog een bezwaarprocedure loopt bij de Raad van State.

Gedeputeerde Staten hebben - op advies van de werkgroep - besloten de volgende elf maatregelen te realiseren, onderverdeeld in tijdelijke en definitieve maatregelen:

Tijdelijke maatregelen zijn:

- (fiets)Bereikbaarheid: extra inzet van verkeersregelaars en/of verkeerslicht. Verdere verkenning van mogelijke verlichting langs de Kooltuinweg.

- stil asfalt op de tijdelijke verlegging van de N206.

- drie tijdelijke lokalen ter ontlasting van basisschool De Dubbelburg-locatie Valkenhorst nabij locatie Duyfrak

- een ventilatiesysteem en een patio/geluidswand op locatie Valkenhorst.

- een tijdelijke hondenuitlaatplek.

Definitieve maatregelen zijn groenmaatregelen die in de parkstrook worden opgenomen:

- Bos ten behoeve van de biodiversiteit.

- Avontuurlijke speelplekken voor de jeugd (8 – 14 jaar).

- Upgraden van het voetpad i.v.m. rolstoelvriendelijkheid.

- Aanplant grotere bomen.

- Ontmoetingsplekken.

Dit pakket aan maatregelen is begroot op 1.975.500 euro. De aanvullende maatregelen zijn bedoeld om de hinder voor de bewoners, basisschool De Dubbelburg en fietsers zoveel mogelijk te beperken en de inrichting van de parkstrook beter te laten aansluiten bij de wensen van de omgeving. De maatregelen vullen de hinderbeperkende maatregelen aan die de aannemer al treft.

De maatregelen worden verder uitgewerkt. Gemeente Katwijk is, als toekomstig beheerder van de definitieve groenmaatregelen, ook betrokken. De bereikbaarheidsmaatregel, toepassen van stil asfalt en de tijdelijke hondenuitlaatplek zijn gelijk klaar met het openstellen van de tijdelijke weg. De maatregelen voor de school moeten uiterlijk in de zomervakantie van 2021 uitgevoerd zijn, mede afhankelijk van het nog te doorlopen subsidietraject, benodigde vergunningen en mogelijkheden om de werkzaamheden uit te voeren (bijvoorbeeld als er geen les wordt gegeven).