Patiënten gaan meedoen

Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg tellen veel zorgverleners. De huisartsen, apothekers, diëtisten en de meeste fysiotherapeuten zijn aangesloten bij Zorggroep Katwijk. Deze zorgverleners houden zich allemaal bezig met uw gezondheid. Zij doen dit allemaal naar hun beste kunnen. Hun handelen is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en een soms jarenlange ervaring. Dat lijkt per definitie een waarborg te zijn voor een goede behandeling, zou je toch zo denken.

Toch kan goede zorgverlening niet plaatsvinden zonder de inbreng van de patiënten. Dat gebeurt natuurlijk al op individueel niveau tijdens het contact tussen de zorgverlener en de patiënt. Een onderzoek of behandeling van de patiënt wordt alleen gestart na uitvoerige voorlichting en instemming van die patiënt. De patiënt bepaalt samen met zijn zorgverlener
Maar ook voor zaken die niet alleen thuishoren in het individuele contact is de inbreng van patiënten nodig. Denk daarbij aan toegankelijkheid, bereikbaarheid, informatiekanalen en ICT-oplossingen.
Wij houden daarvoor al jaren regelmatig enquêtes over patiënttevredenheid, maar dat vinden wij niet genoeg. Zorggroep Katwijk gaat daarom de komende maanden aan de slag met drie vormen van deze “patiëntenparticipatie”.

Ten eerste worden er gesprekken gevoerd met bestaande patiëntenorganisaties, zoals de Diabetesvereniging Nederland, Harteraad en het Longfonds. Behoort u tot zo een organisatie en wilt u wat kwijt, neem dat gerust contact met ons op. Wij komen graag met u in gesprek.
Ten tweede zoeken wij mensen voor een patiëntenpanel. Wij willen dit (digitale) panel regelmatig advies vragen over zaken waarbij de inbreng van patiënten van groot belang is. Dit hoeft weinig tijd te kosten, want we kunnen bij grote belangstelling ook bij toerbeurt aan de slag gaan.
Heeft u interesse; neem gerust contact met ons op.


Ten slotte zullen de zorgverleners van Zorggroep Katwijk regelmatig zogenaamde Meldacties houden. Hierbij komt telkens een specifieke vraag aan de orde die de Katwijkse bevolking zal bereiken via wachtruimtes, sociale media en de plaatselijke weekbladen. Heeft u suggesties voor zo’n meldactie, dan kunt u uiteraard ook reageren.

Dus: heeft u een vraag of een suggestie over deze genoemde zaken, of wilt u zichzelf of uw organisatie aanmelden, stuur dan een e-mail naar: participatie@zgkatwijk.nl


We zijn benieuwd!