Heet hangijzer

Het worden spannende weken. Niet alleen vanwege corona, maar vanwege de bezuinigingsronde waar onze gemeente – en wij dus ook – mee te maken gaan krijgen. Met als heet hangijzer: de verhoging van de onroerende zaakbelasting, oftewel de ozb.


Die verhoging van de ozb ligt al enkele jaren op de loer. Zodra de termen ‘financiële onzekerheid, tekort op de begroting, sombere wolken, besparen, ombuigen, bezuinigen’ gehoord worden, staat die ozb klaar om als een duveltje uit een doosje te springen.

Maar de politiek houdt dat duveltje het liefst zo lang mogelijk in het doosje. Je wint geen verkiezingen met ozb-verhogingen. Sommige partijen nemen het als keiharde voorwaarde op in hun verkiezingsprogramma: geen verhoging van de ozb!

Het college heeft, in eigen woorden, eerst geprobeerd om bestaand beleid te ‘versoberen’ en meer inkomsten te krijgen door leges en bijvoorbeeld toeristenbelasting te verhogen.

Al die minnen en plussen bleken vervolgens niet tot een dikke plus te leiden.

En ja hoor, daar sprong het duveltje uit het doosje. Katwijk blijft alleen maar financieel gezond door de ozb de komende jaren steeds met vier procent te verhogen.

Dat kost de huiseigenaren zo’n 28 euro per jaar meer aan ozb.

Je zou zeggen, waar maken we ons druk om. Ik wil die drie tientjes extra met alle liefde betalen, als we daardoor andere zaken kunnen behouden.

Maar ik vermoed dat de lasten voor de burger nog meer gaan stijgen. Niet alleen vanwege lokale, maar ook door landelijke besluiten. Ministers mogen dan zeggen: ‘we hebben diepe zakken’, maar uiteindelijk zullen we allemaal de rekening gepresenteerd krijgen van de coronacrisis waar we nu nog middenin zitten.

Voor ik wegzak in nog meer pessimisme terug naar de bezuinigingsvoorstellen.

In een persbericht laat het college weten, de sterke sociale samenhang en de grote maatschappelijke betrokkenheid zeer belangrijk te vinden. Hete hangijzers zijn dat. Dus op veel zaken wil men niet bezuinigingen.

Helaas moet een extraatje als het mantelzorgcompliment het ontgelden. Jaarlijks kunnen mantelzorgers zo’n ‘compliment’ van honderd euro krijgen.

Daar komt volgend jaar een eind aan. Of veel minder mantelzorgers komen in aanmerking voor dat compliment. Dat is me niet geheel duidelijk. Wel dat er 68.000 euro mee bespaard kan worden.

Als doekje voor het bloeden, merkt het college bij dat punt het volgende op: ‘Wij willen op een meer eigentijdse en kostenefficiënte manier invulling geven aan onze waardering voor mantelzorgers.’


Weet u wat ik nu zo grappig vind? Op de achterpagina van deze krant staat een paginagrote advertentie van de gemeente. Niet met een heet hangijzer, maar wel met een heet strijkijzer. En de tekst: ‘Een dankjewel voor je mantelzorger’.

Ik roep alle mantelzorgers op, zich aan te melden voor het compliment. Dit jaar kan het nog!


criticaster@katwijkschepost.nl