Remco den Hollander. | Foto: pr
Remco den Hollander. | Foto: pr Foto: pr

Debuutalbum Denhollander

Birth of a lifetime

Remco den Hollander (Katwijk, 1971) is al ruim 25 jaar is actief als muzikant; maar altijd in dienst van anderen, als (sessie)muzikant voor verschillende bands en projecten. Ondanks het plezier dat hij hierin vond, raakte hij ver verwijderd van zijn eigen verhaal; een verhaal over eenzaamheid en verlies, maar vooral ook over muziek.


Als gevoelig en enig kind bleek muziek van jongs af aaneen goede uitlaatklep en vorm van zelfexpressie. Den Hollander, tegenwoordig woonachtig in Sassenheim, was vaak alleen en creëerde daarom een muzikale droomwereld om in te verdwijnen.


Tegen alle verwachtingen in koos hij ervoor om de ondernemingen van zijn ouders niet over te nemen, maar zich te ontwikkelen op het gebied van fotografie, vormgeving, en muziek. Toen zijn vader onverwacht en te jong overleed, werd het Remco duidelijk dat hij zijn plannen niet moest uitstellen. Zijn energie hoorde in zijn eigen project, niet in dat van anderen: Denhollander was geboren.



Van dood naar nieuw leven

Het selecteren van ‘slechts’ elftracks voor zijn eerste soloalbum bleek nog een enorme klus. Door de jaren heen verzamelde Den Hollander een kleine vijfhonderd tracks en ideeën. Als dwarsdenker en dromer was dit een geweldige creatieve wereld zonder grenzen. Samen met engineer/muzikant Theodoor Borger werden de geselecteerde tracks naar een hoger plan getild: zijn schetsen groeiden uit tot prachtige, volwaardige songs van filmische proporties. Inmiddels staan de soundtracks van drie internationale films op zijn naam.


Het debuutalbum met de toepasselijke naam ‘Birth of a lifetime’ kwam tot stand met behulp van diverse sessiemuzikanten, die ditmaal in dienst stonden van Denhollander zelf. Zo is de Deense duduk-speler Steen Gees Christensen te horen; de prachtige bluesharp van Arie van der Plas, de dromerige piano van Theodoor Borger en de minimalistische drums van Minco Eggersman.

Alle andere instrumenten nam Den Hollander zelf voor zijn rekening. Zo schreef Denhollander een nieuw hoofdstuk in zijn verhaal; van dood naar nieuw leven.


Birth of alifetime is een eigenzinnig, cinematisch, tegendraads en melancholisch album, dat nooit zonder hoop is en soms in de verte zelfs iets van ongrijpbare schoonheid laat weerklinken.


Het album Birth of a lifetime (cd én cassette) verschijnt op 13 november via VOLKOREN/Konkurrent