College wil niet bezuinigen op …

In de Bezuinigingsnotitie die het college van burgemeester en wethouders afgelopen maandag presenteerden, geeft het college aan waar wel, maar ook waar liever niet op bezuinigd moet worden.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

‘In het maken van de keuzes voor het bezuinigingsvoorstel stond het college voor stevige dilemma’s. Ze is uitgegaan van de opgaven uit de Maatschappelijke Agenda (MAG) en de Omgevingsvisie’, meldt het college in een persbericht.


Die ‘opgaven’ zijn onder meer: versterken en innovatiever maken van de economie, kiezen voor duurzame en veilige mobiliteit, ontwikkelen van gezonde en veilige gemeente, optimale kansen voor kinderen en jongeren en inwoners die deelnemen en bijdragen aan de maatschappij.


Sociale samenhang

‘De sterke sociale samenhang en de grote maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners in de gemeente dragen bij aan de opgaven waar we de gemeente voor staat en die ze wil realiseren. In haar afwegingen heeft het college gekozen voor de realisatie van woningen voor een brede doelgroep, het verbeteren van de bereikbaarheid en de zorg voor kwetsbare groepen’, aldus het college.


Hoewel verschillende budgetten op die gebieden versoberd worden, geeft het college ook aan waar bezuinigen niet goed is.


Keuzes maken

Zo worden de uitgaven voor het uitvoeren van het veiligheidsbeleid niet verlaagd (42.700 euro). Die kosten hebben betrekking op bijstand door politie bij risicowedstrijden, organisatie activiteit tijdens oud en nieuw en andere kleine posten. ‘Het effect van bezuinigingen op deze uitvoering kan zijn dat de openbare orde problematiek weer toeneemt en er zich kosten elders weer gaan voordoen.’

Het afschalen van de inzet van BOA’s (57.650 euro) wordt eveneens afgeraden ‘gezien de stijgende vraag om inzet, het belang van ogen en oren in de verschillende wijken en de afbreuk die dit doet aan de openbare orde en sociale veiligheid’.

Voor de uitwerking van de Katwijkse Agenda Mobiliteit (KAM) en het Verkeersveiligheidsplan is een budget van 2 ton beschikbaar en dat wil het college graag zo houden.

Zonder dat budget zouden er onder meer geen fiets- en wandelpaden kunnen worden aangelegd, en kunnen er geen verkeersmaatregelen ter bevordering van de doorstroming worden genomen.


Maatschappelijke Agenda

Het budget voor de Maatschappelijke Agenda wordt versoberd, maar veel blijft – als het aan het college ligt – behouden.

Door een vermogenstoets in te voeren, toeslagen te verlagen en minder budget beschikbaar te stellen, zou er op het gebied van ‘inkomen en armoede focus’ zo’n 7 ton bespaard kunnen worden, maar daar gaat het college niet voor.

‘Sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn van armoede en hebben als zodanig effect op de gezondheid van mensen (risico op hart- en vaatziektes, overgewicht, ongezonde leefstijl.’

De Formulierenbrigade moet blijven, ook al is dat geen wettelijke taak. ‘De kosten zullen op termijn elders oplopen doordat kwetsbare inwoners geen ondersteuning meer krijgen en in problemen geraken.’


Hoe de gemeenteraad over alle voorstellen denkt, wordt de komende weken duidelijk.