Afbeelding
Foto: pr

Om gemeente financieel gezond te houden

Bezuinigen alleen is niet voldoende

vervolg voorpagina

‘We zitten nu op niveau b en dat is redelijk’, vertelt wethouder Rien Nagtegaal. ‘We gaan dat verlagen naar niveau c (matig).’

De wethouder voegt er aan toe, dat het college blijft investeren in groen. ‘Groen is belangrijker dan grijs’.


‘En door het opheffen van het gesloten systeem parkeren, kunnen die opbrengsten ingezet worden als dekkingsmiddel in de begroting.’ Dat is een bedrag van 450.000 euro.


Geen meeuwenbestrijding

Andere zaken waar op bezuinigd kan worden: portikosten gemeente (50.000 euro), onderwijsbeleid versoberen (200.000 euro), tarieven binnensport accommodaties (131.000 euro), afschaffen bestrijden meeuwenoverlast (33.000) en afstoten van Panbos. Daar voert de gemeente al gesprekken over met Dunea die Panbos graag wil kopen als onderdeel van het toekomstige landschapspark aan de westkant van de Wassenaarseweg.

Door geen nieuwe kunst aan te kopen, wordt 50.000 euro bespaard.


Maatschappelijke Agenda

Hoewel het college aangeeft bij het maken van keuzes onder meer uit te zijn gegaan van de opgaven uit de Maatschappelijke Agenda, wordt ook daarin gesnoeid.

Zo komt er onder meer een bezuiniging op het regionaal vervoer (35.500 euro), het vrijwilligersdeel van Jeugd- en Jongerenwerk (100.000 euro), mantelzorgcompliment (68.000 euro) en MAG ontmoeting in de wijk (100.000 euro).


Meer inkomsten

Het college heeft ook aangegeven hoe de inkomsten verhoogd kunnen worden.

Bijvoorbeeld door de tarieven te verhogen van buitensportaccommodaties (150.000 euro), toeristenbelasting (90.000 euro), peuterspeelzalen en kinderdagverblijven (100.000 euro) en de WABO-leges (172.550 euro).


De huurprijzen ondergrond strandhuisjes worden flink verhoogd. Nu betalen de exploitanten 1.250 euro per jaar per huisje. Dat wordt stapsgewijs verhoogd naar 3.750 euro per jaar.


Niet voldoende

Maar al die bezuinigingsvoorstellen en ideeën voor meer opbrengsten, bleken niet voldoende. En zo kwam de verhoging van de ozb om de hoek kijken.

'Als er geld tekort is kijk je naar de uitgaven, maar naar ook het verhogen van de inkomsten. Het college heeft geconcludeerd dat een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) onvermijdelijk is. Wordt de OZB niet verhoogd dan moet er dieper ingegrepen worden op de kosten voor bijvoorbeeld voorzieningen', aldus het college.


De komende jaren wordt de ozb (naast de inflatie) ieder jaar verhoogd met 4 procent. Dat komt neer op een verhoging van gemiddeld € 28 per jaar voor een meerpersoonshuishouden.


Wethouder Van Helden benadrukt, dat het om voorstellen gaat en dat het uiteindelijk de gemeenteraad is die besluiten neemt.


Meepraten


Het college geeft vanavond in een raadscommissie een toelichting. Vanwege de coronamaatregelen is die vergadering via een videoverbinding te volgen.

Volgende week donderdag (5 november) is er een informatieve sessie waar iedereen (via videoverbinding) mee kan praten. Daar moet men zich wel voor aanmelden, uiterlijk 48 uur voor de vergadering. Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302.

Op donderdag 26 november geeft de gemeenteraad een oordeel over de voorstellen om vervolgens op donderdag 10 december een besluit te nemen tijdens de Algemene Beschouwingen.


De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl.