Ontdekplein voor Farèlschool

De Farèlschool in Katwijk aan Zee krijgt een Ontdekplein. De tegels maken plaats voor, planten, struiken, klimbomen en klauterkeien.


De Farèlschool heeft vier school-

vervolg n pagina 9


vervolg n voorpagina

pleinen, waarvan er twee (gedeeltelijk) openbaar zijn. De kinderen uit de buurt kunnen dus ook heerlijk ravotten op de nieuwe speelplekken. Na vier jaar van voorbereiding is het dan eindelijk zo ver. Twee van de vier pleinen worden de komende weken omgetoverd tot ontdekpleinen. Voor het derde en vierde plein moet nog verder worden gespaard.

Het begon allemaal vier jaar geleden. Juf Elma Guijt vond dat het toch anders moest kunnen met de pleinen van de Farèlschool. Tegels, tegels en nog eens tegels. Dat moest groener kunnen. De kinderen dichter bij de natuur, lekker ravotten en ontdekken.

‘Bij andere scholen zag ik stenen schoolpleinen veranderen in groene pleinen. Ik las in onderzoeken dat kinderen op zo’n plein veel creatiever spelen, minder ruzie maken en zich veel meer betrokken voelen bij de natuur’, vertelt Elma. Samen met één van de ouders zette zij de eerste stappen op weg naar een groener schoolplein.

Droomplein

Een groener schoolplein kost heel veel geld. Dan ga je niet over één nacht ijs. Andere groene pleinen werden bezocht, buurtbewoners en ouders geïnformeerd en de kinderen knutselden hun droomplein.

‘We hebben een ontwerpster gevraagd, met ervaring in natuurlijk spelen, een ontwerp te maken. Zoiets wil je goed doen. Wat moet waar komen, veiligheid, welke planten en struiken groeien goed zo dicht bij zee en tegen welke zaken liepen andere scholen aan?’

Ook kwamen vragen over vieze kleding en zand in de school. Met alle opmerkingen en wensen maakte de ontwerpster Suzanne van Ginneken een prachtig droomplein.

Veel geld

Zo’n plein kost heel veel geld. ‘In het begin dachten we, waar zijn we aan begonnen? Maar gaandeweg kwamen we erachter dat er fondsen zijn, die dit soort initiatieven ondersteunen.’ Zo hebben onder meer Fonds1818, Wijkraad Katwijk aan Zee en de gemeente geholpen, en ook de school zelf en de stichting Prohles betalen uiteraard mee. De school organiseerde allerlei activiteiten om geld mee in te zamelen, een sponsorloop, pannenkoekenbakken, Sinterklaasactie en ga zo maar door. Helaas strooide corona roet in het eten voor verdere acties. Binnenkort start wel een digitale loterij, waar heel veel ondernemers uit Katwijk aan bij hebben gedragen.’

Sponsoren

De laatste bedragen kreeg de school bij elkaar dankzij bedrijven van ouders die sponsorden. ‘Het is zo geweldig om te zien hoe iedereen meewerkt. Ouders die helpen met acties en stenen sjouwen en bedrijven en organisaties die ons sponsoren. We hadden nooit gedacht dat we zover zouden komen. Het is echt geweldig.’