Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Lekker klimmen en klauteren op het nieuwe schoolplein van de Farèlschool. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde



Naast bezuinigen ook ozb verhogen

Het college van burgemeester en wethouders komt er niet onderuit. Om Katwijk de komende jaren financieel gezond te houden, is verhoging van de ozb (onroerende zaakbelasting) noodzakelijk. Met alleen bezuinigen wordt die gezonde situatie niet gehaald. Dat zei wethouder Adger van Helden afgelopen maandagochtend bij de presentatie van de Bezuinigingsnotitie.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In die Bezuinigingsnotitie doet het college voorstellen voor waar op bezuinigd kan worden en waar liever niet aan geknibbeld moet worden.

Dilemma's

‘We stonden als college voor stevige dilemma’s. Eigenlijk vinden we alles wat we doen belangrijk. Maar we hebben keuzes moeten maken’, geeft wethouder Gerard maandag Mostert aan.

Een van die keuzes is ‘versoberen onderhoud wegen’ wat 60.000 euro oplevert.

vervolg n pagina 5


‘We zitten nu op niveau b en dat is redelijk’, vertelt wethouder Rien Nagtegaal. ‘We gaan dat verlagen naar niveau c (matig).’

De wethouder voegt er aan toe, dat het college blijft investeren in groen. ‘Groen is belangrijker dan grijs’.

‘En door het opheffen van het gesloten systeem parkeren, kunnen die opbrengsten ingezet worden als dekkingsmiddel in de begroting.’ Dat is een bedrag van 450.000 euro.

Andere zaken waar op bezuinigd kan worden: portikosten gemeente (50.000 euro), onderwijsbeleid versoberen (200.000 euro), tarieven binnensport accommodaties (131.000 euro), afschaffen bestrijden meeuwenoverlast (33.000) en afstoten van Panbos. Daar voert de gemeente al gesprekken over met Dunea die Panbos graag wil kopen als onderdeel van het toekomstige landschapspark aan de westkant van de Wassenaarseweg.

Meer inkomsten

Het college heeft ook aangegeven hoe de inkomsten verhoogd kunnen worden. Bijvoorbeeld door de tarieven te verhogen van buitensportaccommodaties (150.000 euro), toeristenbelasting (90.000 euro), peuterspeelzalen en kinderdagverblijven (100.000 euro) en de WABO-leges (172.550 euro).

De huurprijzen ondergrond strandhuisjes worden flink verhoogd. Nu betalen de exploitanten 1.250 euro per jaar per huisje. Dat wordt stapsgewijs verhoogd naar 3.750 euro per jaar.

Maar al die bezuinigingsvoorstellen en meer opbrengsten bleken niet voldoende. En zo kwam de verhoging van de ozb om de hoek kijken. Die wordt de komende jaren – naast de inflatie – ieder jaar verhoogd met 4 procent. Voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden betekent dat zo’n 28 euro extra per jaar.

Wethouder Van Helden benadrukt, dat het om voorstellen gaat en dat het uiteindelijk de gemeenteraad is die besluiten neemt.

Iedereen mag meepraten

Het college geeft vanavond in een gemeenteraadscommissie een toelichting over de bezuinigingsmaatregelen. Vanwege de coronamaatregelen is die vergadering niet in het gemeentehuis, maar via een videoverbinding.

Volgende week donderdag (5 november) is er een informatieve sessie waar iedereen (via videoverbinding) mee kan praten. Daar moet men zich wel voor aanmelden, uiterlijk 48 uur voor de vergadering. Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302.

Op donderdag 26 november geeft de gemeenteraad een oordeel over de voorstellen om vervolgens op donderdag 10 december een besluit te nemen tijdens de Algemene Beschouwingen.

De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl.