Beeld van Graaf Willem II op het Katwijks gemaal. | Foto: pr
Beeld van Graaf Willem II op het Katwijks gemaal. | Foto: pr Foto: RD

Rijnland werkt al 7-6-5 jaar aan droge voeten en schoon water

Graaf Willem II van Holland zette op 11 oktober 1255 zijn zegel op het charter van Rijnland. Dit document is het begin van de organisatie Rijnland, zoals we die nu kennen. ‘Dit jaar viert het hoogheemraadschap dat al 765 jaar wordt gewerkt aan droge voeten en schoon water. Het charter is het oudste stuk in het archief van Rijnland. ‘Een klein stuk perkament, maar van enorme betekenis’, vertelt dijkgraaf Rogier van der Sande van het hoogheemraadschap van Rijnland.


In het charter staat dat er geen schutsluis bij de Spaarndam mocht worden gelegd en er geen werkzaamheden zouden plaatsvinden, zonder overleg met de heemraden die er op dat moment waren of die er in de toekomst zouden zijn. Dat voorbehoud gold ook voor drie andere waterstaatswerken.


Van der Sande: ‘Het lijkt misschien klein, maar de bevestiging van de bevoegdheden van de heemraden van de Spaarndam in 1255 was van essentieel belang voor het ontstaan, de groei en de ontwikkeling van het huidige Rijnland. Je zou kunnen zeggen dat alles wat we nu doen terugvoert op dit ene moment bijna 800 jaar geleden. Wanneer ik als dijkgraaf bezoekers ontvang in ons pand aan de Archimedesweg in Leiden, laat ik vaak het charter zien. Het is de start van een bijzonder verhaal’.

Voortaan gaat ieder jaar                 op 11 oktober                 de vlag uit


Schilderij voor verjaardag

Dat 11 oktober een bijzondere datum is, dat wisten onze voorgangers 400 jaar geleden ook. In het jaar 1655 gaven dijkgraaf en hoogheemraden opdracht tot het maken van een schilderij om de verjaardag van ons charter te vieren. Dit prachtige schilderij is te bewonderen in Museum de Lakenhal Leiden. Van der Sande: ‘Je ziet het moment waarop Willem II de akte overhandigt aan onze heemraden. Het is een plechtig gebeuren. Iedere keer als ik het museum bezoek, straalt het schilderij mij tegemoet. Het is echt een pronkstuk. Wat leuk is het dat we bijna 400 jaar later deze traditie laten herleven. In 2020 kiezen we niet voor een schilderij, maar voor een website en verschillende activiteiten. Ook gaat voortaan ieder jaar op 11 oktober de vlag uit’.


Rijnland verbindt ook in de toekomst

Het vieren van 11 oktober 1255 is niet alleen feestelijk, het dient ook een doel. Door de vlag uit te hangen vraagt Rijnland aandacht voor het belangrijke werk dat dagelijks wordt uitgevoerd. Een goede inrichting van ons watersysteem is de basis voor de toekomst van dit gebied. Daar moeten we elke dag ons best voor doen. De zorg voor droge voeten en schoon water is niet vanzelfsprekend.


‘In Rijnland wonen nu bijna 1,3 miljoen mensen en dat worden er ieder jaar meer. Ook het aantal bedrijven neemt toe. Zo wordt het langzaam steeds drukker in dit mooie deel van Nederland. Daar komt bij dat we aan de vooravond staan van grote maatschappelijke opgaven zoals de transitie naar duurzame energiewinning en een circulaire economie, het behoud van biodiversiteit en het omgaan met extreem weer. Het kan niet anders dan dat water in al deze discussies een belangrijke rol speelt’, licht Van der Sande toe.


‘In 1255 werd onze kennis gevraagd voor de aanleg van dijken en waterwegen en onze meerwaarde gewaardeerd met een privilege: een vaste plek voor het waterbelang aan tafel. Met alle grote toekomstige dossiers, hebben we in 2020 de kans om water ook in de toekomst de plek te geven die het verdient. Dat betekent dat we in gesprek zijn en moeten komen met nieuwe partijen en ons vooral meer willen laten zien.’


Nieuwsgierig? Kijk voor alle activiteiten in dit bijzondere jubileumjaar op

www.bewustlevenmetwater.nl >
rijnland-765-jaar

Meer weten over de rijke geschiedenis van Rijnland, lees dan de Canon van Rijnland.


(Bron: Nieuwsbrief Rijnland)



Rijnland op zoek naar                                 jonge waterambassadeurs

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wie investeert in de jeugd heeft hier later profijt van. Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland vindt het belangrijk dat jongeren een stem krijgen.

Eind september is Rijnland gestart met het werven van jonge waterambassadeurs die onze organisatie willen versterken. Heb jij een zoon, dochter, neefje, nichtje, buurmeisje of buurjongen die je deze stoere bijbaan wel ziet doen?

Ken jij die enthousiaste, waterbewuste jongere tussen de 14 en 17 jaar die een positieve bijdrage wil leveren aan het water en het klimaat? Een jeugdambassadeur die het leuk vindt om actief mee te werken aan onze activiteiten én de influencer van Rijnland wil worden?

Aanmelden kan tot 30 oktober.

Hoe? Met een kort filmpje van max. 67 mb (15 sec) of via een enthousiaste mail met een korte motivatie en een leuke foto naar

educatie@rijnland.net

Meer informatie op

www.bewustlevenmetwater.nl > waterambassadeur.