WOB-verzoek Follow the Money

Platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM) heeft bij de gemeente Katwijk een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) gedaan om gegevens over de jeugdzorg boven tafel te krijgen. Dat blijkt uit de beantwoording op vragen van PvdA en VVD.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Zowel PvdA als VVD stelde schriftelijk vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de weigering van het college mee te werken aan een onderzoek van FTM over de kosten in de jeugdzorg.

Die kosten stijgen hard en brengen vele gemeenten in financiële problemen. Ook Katwijk moet dit en volgend jaar extra geld uittrekken. Daar neemt de gemeenteraad volgende week donderdag een besluit over. Eerder deze maand werd al duidelijk, dat de raad geen nee kan zeggen tegen die extra bijdragen.


Niet representatief

FTM deed onderzoek naar de uitgaven van gemeenten aan jeugdzorg. Ook Katwijk werd om informatie gevraagd.

Het college stelt geen data beschikbaar te hebben gesteld aan FTM, omdat die gegevens ‘vrij beperkt is’. Het gaat om gegevens die onderzoeksbureau KPMG gebruikte voor een studie naar jeugdzorggelden waar negen gemeenten aan deelnamen, waaronder Katwijk.


KPMG geeft in dat onderzoek al aan, dat het niet representatief is en dat er ‘derhalve geen conclusies aan dit onderzoek verbonden kunnen worden’.


‘Er is geen reden om aan te nemen dat FTM wel goede conclusies zou kunnen trekken waar KPMG dat niet kon’, antwoordt het college op vragen van PvdA en VVD.


‘Het zou de gemeente dus niet meer inzicht opleveren, terwijl we er wel ambtelijke capaciteit voor beschikbaar zouden moeten stellen. (…) De beperkte kwaliteit van de data levert bovendien het risico op dat er niet alleen onvolledige, maar zelfs verkeerde conclusies getrokken zouden worden.’


Om die gegevens toch boven tafel te krijgen, heeft FTW een WOB-verzoek gedaan. Dat verzoek is nu in behandeling, geeft het college aan.